PUBLICITÉ

Cannabis voor kankerpatiënten…

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/10/2002 - 00h00
-A +A

De overgang van het statuut van illegale drug naar geneesmiddel vergt tijd. Een studie uitgevoerd door het Institut Jules Bordet (Brussel) zou moeten uitmaken of cannabis - of liever cannabisderivaten - al dan niet kunnen worden gebruikt als analgeticum…

PUB

Het betreft één van de studies die werden uitgevoerd aan het Institut Jules Bordet. Het begrip 'behandeling van kankerpijn' dateert van de jaren '80. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft meerdere niveaus bepaald in de behandeling van pijn. Kankerpijn maakt gewoonlijk deel uit van het laatste en ernstigste niveau. Daarom geeft men deze patiënten vaak morfinederivaten om hun lijden te verzachten. Helaas wordt deze behandeling niet door alle patiënten verdragen en kan ze niet worden ingesteld of voortgezet. De artsen staan dan eigenlijk machteloos. Vandaar de zoektocht naar nieuwe bestanddelen voor de behandeling van kankerpijn.

Een illusie armer...

De idee om cannabis of juister cannabisderivaten te gebruiken als pijnstiller (analgeticum of antalgicum) is niet nieuw. In een zeer interessant artikel, gepubliceerd op de site van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), schrijft Anne-Pascale Verschuere dat cannabis vrij vaak gebruikt wordt met dit doel, maar dat de bijwerkingen het gebruik ervan beperken. Ze merkt bovendien op dat "de thans beschikbare studies anekdotisch zijn en de resultaten incoherent. In één van deze studies werd THC (nvdr: het actief bestanddeel van cannabis) of een placebo toegediend aan 10 patiënten met pijn ten gevolge van allerlei tumoren. Dit resulteerde in een langdurige en dosis-afhankelijke analgetische respons (hoe hoger de dosis, hoe krachtiger het pijnstillend effect). De inname van een dosis van 5 of 10 mg THC toonde geen statistisch significant verschil in de pijngewaarwording, in tegenstelling tot de toediening van hogere doses (15 tot 20 mg). Deze hoge doses veroorzaakten eveneens ernstige bijwerkingen op het centraal zenuwstelsel." Er zijn nog twee studies die aantonen dat cannabis inefficiënt is, maar deze dateren van de jaren '70. Sindsdien werd dermate grote vooruitgang geboekt, niet alleen in de toediening van geneesmiddelen maar ook in de anesthesie, dat de studie die aan het Institut Bordet wordt uitgevoerd, tot een heel ander resultaat zou kunnen komen.

Men kan zich afvragen waarom het zo lang geduurd heeft voor men zich verdiepte in deze plant. Misschien is het voor onze beschaving ook moeilijk te aanvaarden dat een plant, die nog maar net gelegaliseerd is, als geneesmiddel kan dienen…
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/10/2002 - 00h00 Institut Bordet Algemene Pharmaceutische Bond (APB)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis en depressie! Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Op het ogenblik dat men zich veel vragen stelt over het al dan niet legaliseren van het gebruik van cannabis, toont een studie aan dat cannabisgebruikers, een 4-maal hoger risico lopen om symptomen van depressie te ontwikkelen.

Cannabis: drug en geneesmiddel? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Meer artikels