PUBLICITÉ

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

PUB

Genotmiddel

De Scythen, een ruitervolk uit de oudheid, waren er dol op. Ze roosterden cannabisvruchten in hun tent en ademden de dampen in. Algauw dansten ze uitgelaten van plezier in het rond. Sinds eeuwen wordt cannabis, ook marihuana of hasjiesj genoemd, gewaardeerd voor zijn verdovende en hallucinogene eigenschappen. Maar de drug heeft meer in zijn mars.

4000 jaar ervaring

In 2000 v. Chr. prees de Chinese keizer Shen-Nung cannabis aan als medicijn tegen malaria, reumatische pijnen, verstopping, menstruatieklachten en jicht. Vandaag raden artsen het gebruik ervan aan in welbepaalde gevallen, wanneer klassieke geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen.Meestal wordt cannabis gerookt, via een pijpje, een waterpijp of met tabak in een joint. Voor medische doeleinden wordt ook cannabisthee gebruikt. Enkele verhalen uit de medische praktijk tonen aan dat de vrucht van de hennepplant een heilzaam effect kan hebben.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 16/12/2003 - 00h00 Pharmaceutisch weekblad, themanummer 6, 2003: Cannabis:189-221.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Cannabis en depressie! Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Op het ogenblik dat men zich veel vragen stelt over het al dan niet legaliseren van het gebruik van cannabis, toont een studie aan dat cannabisgebruikers, een 4-maal hoger risico lopen om symptomen van depressie te ontwikkelen.

Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Meer artikels