PUBLICITÉ

Cannabis: toch niet zo slecht?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2016 - 11h04
-A +A

Volgens een recente studie en in tegenstelling tot algemeen werd aangenomen, wordt het intelligentieniveau van jongeren die marihuana gebruiken toch niet onherstelbaar beschadigd. De zaken liggen iets ingewikkelder dan dat…

PUB

De joint met de slechte reputatie

Het is bekend dat cannabisgebruik door de ouders met een slecht oog bekeken wordt. In veel gevallen is dat ook terecht: het gebruik van cannabis is nog altijd onwettig en als het gerookt wordt, is het ook slecht voor de longen en vooral voor het geestelijke evenwicht. Cannabisgebruikers lijden vaker aan diverse psychische stoornissen dan niet-gebruikers, onder meer aan schizofrenie.

Maar op één gebied mag de reputatie van cannabis weer opgekrikt worden: je wordt er niet dom van! Het gemiddelde IQ van cannabisgebruikers ligt weliswaar lager dan dat van niet-gebruikers, maar het een wordt niet noodzakelijk door het andere veroorzaakt.

Om tot die vatstelling te komen, heeft de studie in kwestie een groep tweelingen gevolgd tijdens hun puberteit. Tweelingen zijn interessante studieobjecten, omdat zo het levensparcours van mensen vergeleken kan worden die in dezelfde gezinssituatie opgroeien en dezelfde economische, sociale en culturele achtergrond hebben. Het resultaat van de studie: er is geen verschil tussen het IQ van tweelingen waarvan de ene cannabis gebruikt en de andere niet, ook niet als de extremen vergeleken worden (één tweelinghelft die nooit heeft gebruikt en een andere die meer dan dertig keer of gedurende minstens één periode dagelijks heeft gebruikt). De onderzoekers leiden eruit af dat niet de cannabis zelf verantwoordelijk is voor het lagere IQ, maar dat bepaalde - en in beide gevallen dezelfde - oorzaken tegelijk tot het gebruik van cannabis en een daling van het IQ leiden. Vaak is er trouwens criminaliteit mee gemoeid.

Niet de verkeerde vijand viseren

Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat cannabis goed is voor de gezondheid. Maar te veel focussen op het gebruik van een bepaalde drug kan contraproductief zijn. Het zou veel meer opleveren als we zouden kijken naar de factoren die een jongere ertoe brengen om tegelijk cannabis te roken en delinquent gedrag te ontwikkelen, terwijl zijn intelligentieniveau achteruitgaat. In welke mate gebruiken jongeren met problemen deze drug in de hoop zich dan beter te voelen? Geeft een jongere met een lager IQ mogelijk makkelijker toe aan de verleiding die van drugs uitgaat?

Bron: Jackson, N.J. et al., PNAS, www.pnas.org/cgi/doi.10.1073/pnas.1516648113

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2016 - 11h04
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Alex2000

Spijtig maar dit artikel is zeer goedkoop geschreven.
Als gezondheidsjournaliste wenst u dus niet te beweren dat cannabis gezond is.
Als u anno 2016 nog nooit hebt gehoord van medische cannabis dan bent niet de persoon om over de Hennep plant maar één woord te schrijven.
Spreek eens met Cannabis gebruikers en zoek de gebruikers op wegens medische redenen.Uw artikel zal totaal anders lezen.

PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Cannabis, hoe zit het bij de jongeren? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug bij jongeren. Vier op de tien jongeren van zeventien verklaren al cannabis te hebben gebruikt. In Europa horen de Belgische jongeren bij de grootste cannabisgebruikers (vijfde plaats op 36 landen). Welke f...

Geen cannabis tijdens een zwangerschap Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Er zijn steeds meer mensen die cannabis roken. In die groep van cannabisverbruikers zitten ook jonge zwangere vrouwen. Zij zouden geïnformeerd moeten worden over de risico's die cannabisgebruik inhoudt. De risico's betreffen niet meteen de zwangersch...

Meer artikels