PUBLICITÉ

Cannabis tijdens de zwangerschap strikt verboden!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/07/2005 - 00h00
-A +A

Geen alcohol, geen tabak en ook geen cannabis voor zwangere vrouwen. Deze stof heeft ernstige functionele gevolgen op de hersenontwikkeling van de foetus.

PUB

THC (tetrahydrocannabinol), het actieve principe van cannabis, oefent een psychoactief effect uit op de hersenreceptoren, die normaal worden geactiveerd door de cannabinoïden die door het organisme worden geproduceerd. Volgens de onderzoekers zouden deze stoffen die natuurlijk worden geproduceerd tijdens de zwangerschap een belangrijke rol spelen in de rijping van de hersenen, doordat ze de hersenactiviteit regelen. Daarom zijn de gevolgen van een bijkomende aanvoer in de vorm van het roken van een joint nefast voor de hersenontwikkeling van de foetus. De THC van een moeder die cannabis rookt, gaat namelijk over naar de hersenen van de foetus en is schadelijk voor een goede vorming van zijn hersenen.

Volgens een recente studie is de regeling van de hersenactiviteit een delicate zaak en is er een broos evenwicht. Wanneer de cannabinoïden zich vasthechten op de CB1-receptoren vermindert de productie van de neurotransmitter GABA. Deze is echter verantwoordelijk voor de afremming van de hersenactiviteit. Een andere neurotransmitter, glutamaat, heeft dan weer een versnellende rol. Wanneer de hoeveelheid cannabinoïden te hoog is, wordt de neuronale activiteit dus vertraagd. Omgekeerd wordt de rem gelost als er te weinig cannabinoïden zijn, waardoor een soort van epilepsieaanval tot stand komt.

Dit fenomeen werd bestudeerd bij ratten van minder dan een week, wat overeenkomt met de tweede helft van de zwangerschap bij mensen. De auteurs besluiten dat de consumptie van cannabis de hersenactiviteit fors doet dalen, wat schadelijk is voor de vorming van de hersenen. Uiteindelijk zijn de risico's van een pasgeborene van een moeder die cannabis rookt, met name de volgende: mentale achterstand, cognitieve stoornissen, gedragsproblemen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/07/2005 - 00h00 PNAS, 14 juni 2005, versnelde on-lineversie, INSERM Hoofdstuk 29, Dr. Henri Gozlan et al.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ