PUBLICITÉ

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 11/03/2014 - 12h31
-A +A

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie.
Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie.

Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

PUB

Cannabis is geen softdrug

Het is niet de eerste studie die wijst op een verhoogd risico op schizofrenie bij gebruikers van cannabis.

Maar nu blijkt dat het risico groter is dan tot dusver werd aangenomen.
Als men bovendien weet dat cannabis schadelijker is dan tabak - enerzijds door de sterkere inhalatie van de rook van een jointje, anderzijds door de hogere concentratie van de toxische bestanddelen - dan mag wel duidelijk zijn dat deze zogeheten softdrug veel minder onschuldig is dan zijn naam doet vermoeden.

Cannabis is bij jongeren altijd al de meest gebruikte onwettige drug geweest. De preventie mag nu dus zeker niet verslappen, en die gebeurt het best via een open dialoog tussen ouders en kinderen, zo vroeg mogelijk, en zeker voor de jongeren ermee geconfronteerd worden.

Cannabis mogelijk springplank naar schizofrenie

Men heeft nog altijd geen oorzakelijk verband tussen cannabis en schizofrenie kunnen aantonen. Wel zouden psychisch kwetsbare mensen door het cannabisgebruik deze mentale ziekte sneller ontwikkelen.

Voor deze nieuwe analyse werden meer dan dertig studies onder de loep genomen. Jonge jointrokers lopen 40% meer risico om schizofrene stoornissen te ontwikkelen dan jongeren die geen cannabis gebruiken.

Maar dat risico ligt hoger naarmate men meer cannabis gebruikt. Bij regelmatige rokers (meer dan 100 joints per jaar, dat komt neer op iets meer dan 2 jointjes per week) stijgt het risico met 50 tot 200% om geestelijke stoornissen te ontwikkelen (psychotische symptomen, hallucinaties, afwijkingen in het denkvermogen).

Nog andere studies hebben sindsdien dit verband bevestigd. Met name de publicatie in Psychiatrie Research in januari 2014 van een epidemiologisch onderzoek dat aantoont dat cannabisgebruik bij jongeren in verband is gebracht met het vroegtijdig verschijnen van de eerste tekenen van schizofrenie.

Cannabis wordt ook in verband gebracht met geheugenstoornissen, concentratieproblemen, verlies van leermotivatie en mislukken op school, en isolement. Tetrahydrocannabinol (THC) is bovendien ook een actief bestanddeel dat zware angstgevoelens kan veroorzaken.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 04/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 11/03/2014 - 12h31

Zimmat, The Lancet, 27 juillet 2007. Donoghue K. et al., Cannabis gebruik, het geslacht en de leeftijd dat schizofrenie ontstaat: de gegevens van het Ésop-onderzoek, Psychiatry Res., 4 januari 2014. MIE: S0165-1781 (13) 00832-9. doi: 10.1016/j.psychres.2013.12.038. Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (Inpes), Baromètre santé jeunes 2010 http://www.inpes.sante.fr/Barometres/barometre-sante-2010/pdf/baro-jeunes.pdf. Smith M, et al., Cannabis-related working memory deficits and associated subcortical morphological differences in healthy individuals and schizophrenia subjects, Schizophrénia bulletin, onlinepublicatie van 15 december 2014.
http://www.eurotox.org/actualites/qun-jeune-sur-trois-fume-des-joints-en-belgiqueq-ah-bon.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: drug en geneesmiddel? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Cannabis en depressie! Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Op het ogenblik dat men zich veel vragen stelt over het al dan niet legaliseren van het gebruik van cannabis, toont een studie aan dat cannabisgebruikers, een 4-maal hoger risico lopen om symptomen van depressie te ontwikkelen.

Meer artikels