PUBLICITÉ

Cannabis en depressie!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Op het ogenblik dat men zich veel vragen stelt over het al dan niet legaliseren van het gebruik van cannabis, toont een studie aan dat cannabisgebruikers, een 4-maal hoger risico lopen om symptomen van depressie te ontwikkelen.

PUB
Overzicht

Hoewel men cannabis gunstige therapeutische eigenschappen toeschrijft, heeft het ook heel wat bijwerkingen. Abusus van cannabis zou inderdaad depressie verergeren.

Soft of hard?

Bijna 2.000 vrijwilligers hebben deelgenomen aan deze studie die in 1980 werd gestart. De auteurs onderzochten het verband tussen diverse psychiatrische aandoeningen en de eventuele consumptie van cannabis. Ze toonden aan dat een regelmatig gebruik van behoorlijke doses cannabis het risico op symptomen van depressie verhoogt. Het risico stijgt met een factor 4. Personen die veel cannabis gebruiken, hebben vaker zelfmoordideeën.

Cannabis is dus een drug die sterk voorbeschikt tot depressie. Nu moet nog worden nagegaan welke individuele kenmerken de depressie in de hand kunnen werken.Maar we kunnen zeker stellen dat cannabis heel wat schadelijke effecten heeft op de gezondheid.

www.drogues.gouv.frBeleidsnota van de Federale Regering in verband met de drugproblematiekhttp://minsoc.fgov.be

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Bovasso G.B., Am. J. Psychiatry, 158 (12) : 2033-7, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Cannabis: drug en geneesmiddel? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Meer artikels