PUBLICITÉ

Cannabis: een pleidooi voor transparantie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

Laten we cannabis niet stelselmatig in een slecht daglicht plaatsen. Hoe kunnen we anders nog vertellen dat andere drugs zoals ecstasy nog gevaarlijker zijn?

PUB

Het laatste rapport van experts van het INSERM (Institut National pour la Santé et la Recherche Médicale) roept de overheid ertoe op de preventiecampagnes met betrekking tot cannabis bij jongeren van 15-19 jaar, zwangere vrouwen en automobilisten aan te passen.In België heeft meer dan 20% van de adolescenten van 15-16 jaar de afgelopen 12 maanden geëxperimenteerd met cannabis.Het gebruik van cannabis is tussen 1994 en 1998 nagenoeg verdubbeld (van 14% tot 27,3%) in die leeftijdsgroep.

Dronkenschap of psychose?

De effecten van cannabis (Cannabis sativa; actieve stof: THC of tetrahydrocannabinol) houden gemiddeld 2 tot 10 uur aan, afhankelijk van de dosis en de individuele gevoeligheid: slaperigheid, euforie, gevoel van welbehagen, verminderde perceptie van de tijd en onvermogen om complexe taken te vervullen. De psychomotorische en intellectuele prestaties verminderen; zo kan men zich bijv. moeilijk woorden, geschiedenissen, beelden of geluiden herinneren. Paniek- en angst voor depersonalisatie werden waargenomen. De meeste mensen die cannabis roken, roken ook gewone sigaretten en die twee samen zijn nog veel schadelijker voor de longen, het hart en de bloedvaten.

Regelmatige gebruikers verwittigen

Cannabis veroorzaakt geen lichamelijke verslaving, maar er treedt wel een fenomeen van gewenning op (tolerantie, de dosis moet worden verhoogd om eenzelfde effect te verkrijgen). Welnu, tolerantie is één van de diagnostische criteria van verslaving.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/12/2001 - 00h00 Edition Inserm, Expertise Collective, Cannabis: 'Quels effets sur le comportement et la santé?', 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Meer artikels