PUBLICITÉ

Cannabis, een geneesmiddel voor wat?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2013 - 12h24
-A +A

De therapeutische eigenschappen van cannabis worden steeds meer erkend. Veel landen laten zelfs al geneesmiddelen toe op basis van cannabis voor de behandeling van ziektes of om de bijwerkingen van andere behandelingen te verzachten.

Wat zijn de therapeutische eigenschappen van cannabis precies en voor welke aandoeningen kan deze psychoactieve stof worden gebruikt?

PUB

Cannabis als geneesmiddel: niets nieuws onder de zon

Cannabis wordt al heel lang voor therapeutische doeleinden gebruikt. In de oudheid werd cannabis in China, India en het Midden-Oosten gebruikt als behandeling van constipatie, infectieziektes veroorzaakt door parasieten, pijn, braken, inwendige bloedingen, enz. Pas in 1964 - met de ontdekking van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), het belangrijkste cannabinoïde van cannabis met psychoactieve eigenschappen - en daarna in 1990 - met de ontdekking van de twee types van cannabinoïdereceptoren die in het lichaam aanwezig zijn - is men begonnen om de effecten die al eeuwen bekend waren ook wetenschappelijk aan te tonen. De onderzoekers wijden zich sindsdien aan de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van cannabis om allerlei ziektes te behandelen of om de symptomen ervan of de bijwerkingen van andere therapieën te verzachten.

Wat zijn de eigenschappen en de therapeutische toepassingen van cannabis?

Heel wat eigenschappen zijn wetenschappelijk bewezen:      

 • Pijnstillend.
 • Braakwerend.
 • Goed tegen krampen.
 • Beschermt de zenuwen.
 • Ontstekingswerend.
 • Tegen sommige psychische ziektes.

De therapeutische toepassingen van cannabis

Er zijn al duizenden wetenschappelijke en klinische studies over cannabis verschenen. Vooral de afgelopen tien jaar is de belangstelling enorm gegroeid. De therapeutische toepassingen van cannabis worden ook steeds meer erkend. Dat geldt onder meer voor misselijkheid en braken, anorexia, krampen, pijn, motorische stoornissen, glaucoom, epilepsie, astma, verslaving, psychische symptomen, depressies, auto-immuunziektes en ontstekingen. De International Association for Cannabinoid Medicines heeft alles samen meer dan 200 therapeutische toepassingen geïnventariseerd. Die zijn toe te schrijven aan de activering van de cannabinoïdereceptoren (CB1 en CB2) die over het lichaam verspreid zitten (in het zenuwstelsel, het perifere stelsel en het immuunsysteem).

De eigenschappen van cannabis zijn inzetbaar in tal van therapeutische domeinen:

 • Verdovende eigenschappen: chronische pijn die niet op de klassieke behandeling reageert.
 • Braakwerende eigenschappen: tegen de bijwerkingen van chemotherapie of andere behandelingen.
 • Krampwerende middelen: multiple sclerose, epilepsie.
 • Eetlust stimulerende middelen: behandeling van magerte (cachexie of totaal krachtverlies, anorexia, bejaarden, aids, de ziekte van Alzheimer, enz.).
 • Relaxerende middelen: slaapstoornissen, palliatieve zorg.
 • Bronchiën verwijdende middelen: astma.
 • Antipsychotische middelen: schizofrenie.
 • Vaatverwijdende middelen: glaucoom, migraine.
 • Pijnstillers: zenuwaandoeningen.
 • Angstremmers: psychische ziektes.
 • Antidepressivum.
 • Ontstekingsremmers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2013 - 12h24

http://www.stop-cannabis.ch, Décret no 2013-473 du 5 juin 2013. Michka, Cannabis Médical : du Chanvre Indien au THC de Synthèse, MamaEditions, 2009. Franjo Grotenhermen, Cannabis en médecine : un guide pratique des applications médicales du cannabis et du THC, 2009, éditions Indica. Tillement JP., Ann Pharm Fr., vol. 67, no 1, 2009, p. 54-5.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: drug en geneesmiddel? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Meer artikels