PUBLICITÉ

Cannabis bemoeilijkt het stoppen met roken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 28/01/2003 - 00h00
-A +A

Mensen die sigaretten roken, gebruiken vaker cannabis dan niet-rokers. Welk effect heeft cannabis bij rokers die willen stoppen met roken?

PUB

Een observatie van 13 jaar

De Johns Hopkins Universiteit van Baltimore, Verenigde Staten, onderzocht het consumptiepatroon bij 431 volwassenen jonger dan 45 jaar die gedurende 13 jaar werden gevolgd in het kader van een grootschalige epidemiologische studie die werd uitgevoerd in de omgeving van Baltimore.Alle volwassenen rookten sigaretten bij opname in de studie. 41% had nooit cannabis gerookt, 27% verklaarde de afgelopen maand minstens eenmaal cannabis te hebben gebruikt en 9% verklaarde de laatste maand dagelijks cannabis te hebben gebruikt gedurende minstens 15 opeenvolgende dagen.

Driemaal minder kans om te stoppen met roken

Dertien jaar later is de situatie duidelijk. Het aantal mensen dat nog steeds rookte, was driemaal hoger in de groep die tevens cannabis gebruikte dan in de groep die nooit cannabis had gerookt. Vooral de mensen die dagelijks cannabis rookten, hadden het bijzonder moeilijk om te stoppen met roken.De auteurs zijn van mening dat niet goed kunnen breken met tabak één van de belangrijkste bijwerkingen van cannabis zouden kunnen zijn.

Bij mensen die willen stoppen met roken, moet dan ook een oplossing worden gevonden voor het cannabisprobleem. Anderzijds is dat een reden te meer om te waarschuwen voor de gevaren van cannabis.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 28/01/2003 - 00h00 Ford DE, Vu HT, Anthony JC., Drug Alcohol Depend, 2002 ; 67 : 243-8.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afkicken van cannabis: een onderschatte beproeving Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h18

Iedereen kent de grote moeite die rokers van tabak moeten doen als ze willen stoppen met roken. De afkicksymptomen van cannabis zijn minder goed gekend, maar zijn nochtans even groot. Dit moet u weten voordat u zich laat verleiden tot een regelmatig...

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

Meer artikels