PUBLICITÉ

Kanker en gevaarlijke voedingsmiddelen

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 21/06/2017 - 15h55
-A +A

Sommige voedingsmiddelen worden gelinkt aan kanker, hetzij omdat ze het risico verhogen, hetzij omdat ze bescherming bieden. Een bondig overzicht van te mijden eetwaren, als vorm van kankerpreventie.

PUB

Eén op de drie kankers heeft te maken met voeding

Het kankerrisico hangt af van heel wat factoren. Sommige zijn totaal niet te beïnvloeden, zoals genetische en erfelijke factoren, andere hangen rechtstreeks samen met ons gedrag en onze levensstijl. In die laatste categorie speelt voeding een heel belangrijke rol. Volgens experts zou alleen al onze voedingsgewoonten wijzigen, één derde van alle kankergevallen kunnen vermijden.

  • Rood vlees

Rood vlees (rund, varken, kalf, lam, paard, schaap) zou het risico op colorectale kanker verhogen. Vandaar de aanbeveling om de consumptie ervan te beperken tot minder dan 500 g per week (ter info: 1 steak weegt tussen 100 en 150 g), en rood vlees af te wisselen met gevogelte, vis en eieren.

  • Charcuterie

Charcuterie – met andere woorden: gerookt, gedroogd of gepekeld vlees (ham, spek…) – wordt eveneens gelinkt met een verhoogd risico op colorectale kanker. Vandaar het doel: de consumptie ervan zo veel mogelijk beperken, de porties verkleinen en minder vaak op het menu zetten.

  • Zout

Een te hoog zoutverbruik kan rechtstreeks het maagslijmvlies aantasten en andere risicofactoren versterken, waardoor het risico op maagkanker toeneemt. Het is sterk aan te raden om zuiniger om te springen met zout en minder producten te eten die het meeste zout bevatten: charcuterie, brood, samengestelde gerechten, kazen, soepen, bouillons, pizza’s, quiches, zoute en zoete taarten, sandwiches, koffiekoeken… Daarnaast is het ook heel belangrijk om zoutarmer te koken en minder tafelzout te gebruiken.

  • Alcohol

Alcohol is de op één na belangrijkste vermijdbare oorzaak van kankersterfte, na tabak. Het risico stijgt vanaf het eerste glas. Als het om kankerpreventie gaat, is matiging dus niet voldoende, maar moet u resoluut op onthouding mikken. Bovendien worden de schadelijke effecten van alcohol nog eens versterkt in combinatie met tabak.

  • Voedingssupplementen op basis van bètacaroteen

Consumptie van voedingssupplementen op basis van hoge dosissen bètacaroteen verhoogt het risico op verschillende kankers (maag, long), vooral bij rokers, en versterkt het kankerverwekkende effect van tabak. Nu, heel wat populaire groenten en fruit bevatten net bètacaroteen (wortelen, groene kool, spinazie, abrikozen…). En als we weten dat een afwisselende en evenwichtige voeding volstaat om in onze behoeften te voorzien, zijn supplementen op basis van bètacaroteen en voedingssupplementen in het algemeen niet aan te raden, tenzij in specifieke gevallen en onder medisch toezicht.

Daartegenover zijn er een hele reeks producten die u naar believen mag verorberen omdat ze net beschermen tegen kanker: groene thee, kurkuma, broccoli, uien en sjalotten, groenten en fruit, lijnzaad, vette vis…

Tot slot: ook belangrijk in de strijd tegen kanker: regelmatig bewegen en zo nodig afslanken…

Initialement publié par Isabelle Eustache le 21/06/2017 - 15h51 et mis à jour par Isabelle Eustache le 21/06/2017 - 15h55

Institut national du cancer (INCa), Brochure "Nutrition et cancers - Alimentation, consommation d'alcool, activité physique et poids". Dr. Richard Béliveau en dr. Denis Gingras, Les aliments anticancer, uitg. Flammarion. Thierry Souccar Editions, Cancer : 7 aliments à limiter.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Colorectale kanker: 11 risicofactoren. Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h24

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker). Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroe...

Kanker voorkomen: pas uw voeding aan! Gepubliceerd op 18/01/2011 - 19h40

Via onze voeding kunnen we het ontstaan en de evolutie van kanker beïnvloeden. We kunnen allemaal geleidelijk aan onze eetgewoonten veranderen en zo onze voeding omvormen tot een preventief wapen tegen kanker ! Hieronder ziet u per categorie van voed...

Alcohol: een risicofactor voor longkanker? Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

De bijdrage van tabak tot het ontstaan van longkanker is duidelijk en sedert lange tijd aangetoond, maar de rol van alcohol blijft omstreden. Alcohol als risicofactor voor longkanker is des te moeilijker aan te tonen dat grote rokers, dus personen di...

Minder kanker bij vegetariërs Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

Meer artikels