PUBLICITÉ

Calorieën: hoe meer u erover weet, hoe beter!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011 - 14h18
-A +A

Een recente studie toont aan dat we inzake voeding betere keuzes maken wanneer we beter geïnformeerd zijn.

PUB

In New York werd in 2008 een wet goedgekeurd die de restauranthouders verplicht bij elk gerecht het aantal calorieën te vermelden. Deze aanwijzingen zijn niet altijd even nauwkeurig, maar volgens een onderzoek, zouden ze toch al hun nut bewezen hebben.

 

De gezondheidsdienst van New York heeft vóór en na de inwerkingtreding van de wet een aantal vragen voorgelegd aan restaurantbezoekers uit de stad. Hieruit bleek dat 15% van de New Yorkers alvorens te bestellen aandacht schonk aan het aantal calorieën vermeld bij het gekozen gerecht. Diezelfde mensen bleken uiteindelijk 106 calorieën minder te gebruiken dan de andere restaurantbezoekers. Voor de bevolking die geïnteresseerd en gemotiveerd is, is er dus een duidelijk verschil.

 

Laten we ons echter niet te snel verheugen: globaal gezien, is het aantal door de algemene bevolking gebruikte calorieën niet veranderd sinds de gerechten op restaurant voedingsinformatie bevatten. Informatie alleen volstaat niet om de trend van de steeds grotere en vettere maaltijden een halt toe te roepen!

 

Dit gezegd zijnde, zouden onze eigen restaurants een voorbeeld kunnen nemen aan de New Yorkse vermelding van het aantal calorieën. Het is inderdaad soms moeilijk om een verstandige keuze te maken op basis van de menukaart van een restaurant. Het is soms niet duidelijk of het vlees gebakken of gegrild is en er wordt vaak ook niet vermeld of het gerecht opgediend wordt met saus of met gekookte groenten. En op het ogenblik dat er moet besteld worden, heeft niet iedereen zin om bijkomende uitleg te vragen aan de ober of de serveerster… die trouwens vaak ook niet op de hoogte zijn. Om beter geïnformeerd te zijn, hebben we niet meteen een vermelding van het aantal calorieën nodig, maar enkele eenvoudige bijkomende details over de bereidingswijze en de belangrijkste ingrediënten zouden zeker welkom zijn…

 

Het ontbreken van deze gegevens is echter geen reden om u af en toe het genot van een etentje op restaurant te ontzeggen. Calorieën tellen is trouwens niet voor iedereen de ideale oplossing om te vermageren. Op lange termijn is het meestal even doeltreffend om de juiste voedingsgewoonten aan te nemen zodat u voldoende, maar niet te veel eet!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/08/2011 - 14h18
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Morgan Spurlock: een niet-alledaags verhaal! Geüpdatet op 07/09/2004 - 00h00

Maar wat bezielde die jonge, 33-jarige regisseur uit New York toch toen hij een knotsgekke uitdaging aanging: gedurende 30 dagen naar de McDonalds gaan eten, zowel 's morgens, 's middags als 's avonds? Zijn film, "Supersize Me", is weliswaar een meng...

Meer artikels