PUBLICITÉ

Caloriearm dieet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/03/2017 - 14h59
-A +A

Dit wordt ook wel een hypocalorisch dieet genoemd.
Het is het dieet dat alle voedingsdeskundigen wereldwijd aanbevelen en al sinds decennia toepassen.

 

PUB

Caloriearm dieet

Het gaat erom minder calorieën op te nemen dan worden verbruikt. Het lichaam wordt er zo toe gedwongen het ontstane energietekort aan te vullen met gebruikmaking van het opgeslagen vet, dat u juist kwijt wilt raken.

Het calorieënbeperkte dieet is de enige geschikte methode voor het kwijtraken van een teveel aan kilo's, zonder daarbij uw gezondheid in gevaar te brengen, en zonder het risico te lopen opnieuw aan te komen: het jojo-effect maakt hier weinig kans.

Het dieet dient samen te gaan met een automatische toename van de energiebehoefte, eenvoudigweg door te lopen: het gaat erom af te komen van de zittende levensstijl die, in combinatie met een overvloedige voeding, leidt tot overgewicht.

Principes van het caloriearm dieet

  • Geen enkel voedingsmiddel wordt uitgesloten, omdat ze allemaal nodig zijn voor een evenwichtige voeding. Dat geldt uiteraard niet voor sterke drank die het lichaam negens voor nodig heeft.

  • U drinkt water, maar u mag uzelf wel van tijd tot tijd trakteren op een glas wijn of champagne.

  • U mag alles eten maar beperkt eenvoudigweg de suikers (en alle producten en drankjes die suiker bevatten) tot 10/15 g per dag, omdat die zorgen voor de zogenaamde 'lege' calorieën, evenals uiterst vette voedingsmiddelen (bijvoorbeeld vleeswaren, sauzen op basis van boter en olie) en bereidingsvet (15 tot 20 g per dag). Het zijn immers de lipiden (waar deze grote hoeveelheden van bevatten) die zorgen voor de meeste calorieën: 9 per gram.

Afhankelijk van uw persoonlijkheid zijn er verschillende manieren om het calorieënbeperkte dieet toe te passen.

U kunt besluiten voor een dieet waarbij de calorieën nauwkeurig berekend zijn, met precies aangegeven hoeveelheden per soort voedingsmiddel.

U kunt er ook eenvoudigweg de voorkeur aan geven groente te eten (ongeveer 500 g per dag), omdat groente verzadigt terwijl ze weinig calorieën bevat. U eet dus vanzelf minder.

Het andere belangrijke en wezenlijke principe van het calorieënbeperkte dieet is langzaam eten, op zodanige wijze dat het verzadigingscentrum in de hersenen op gang komt: wanneer de behoefte van het moment verzadigd is, stuurt dat centrum signalen die het hongergevoel steeds verder doen afnemen. U stopt zo vanzelf met eten.

Een maaltijd volgens het caloriearm dieet moet minimaal 40 tot 45 minuten duren, want het verzadigingscentrum heeft 20 minuten nodig om te gaan werken.

Het is verder van belang het energieverbruik te vergroten, met andere woorden hoe meer u tegelijkertijd loopt of aan sport doet, hoe meer u met het caloriearm dieet aan gewicht verliest. Een gewichtsverlies van 3 tot 4 kg per maand is gemakkelijk haalbaar.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diététicienne le 12/04/2014 - 11h36 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/03/2017 - 14h59
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Afvallen: 50% van de calorieën bij het ontbijt! Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h39

Het is niet gemakkelijk om gedurende lange tijd een caloriearm dieet te volgen. Vijand nummer 1 is de rammelende maag. Een goede manier om ervan af te raken is door uw dagelijks toegestane calorieën anders en slimmer te spreiden en de helft van de ca...

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Welk is het doeltreffendste dieet? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Elke maand, of toch bijna, komt iemand met een nieuw dieet op de proppen. Het gevolg is dat men door de bomen het bos niet meer ziet en dat zelfs wetenschappers moeite hebben om te bewijzen welke diëten het doeltreffendst zijn om gewicht te verliezen...

Meer artikels