PUBLICITÉ

Calcium in de juiste doses op elke leeftijd!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/09/2002 - 00h00
-A +A

Een voldoende inname van calciumrijke voedingsmiddelen is belangrijk op elke leeftijd, maar zeker voor kinderen!

PUB

Calcium is een noodzakelijk element voor het lichaam. Calcium speelt een rol in de subtiele uitwisselingen tussen onze cellen, maar is vooral bekend als bouwsteen van het skelet. Calcium in amorfe kristallijne vorm zorgt inderdaad voor de stevigheid van de beenderen en voor de hardheid van de tanden. Zo bevindt 99% van de totale hoeveelheid calcium in het lichaam zich in het botweefsel.

Bot is een levende materie

Bot bestaat uit amorf calcium, wat echter niet betekent dat botweefsel een dood orgaan is. Botweefsel leeft. Dat blijkt onder meer uit het feit dat het botweefsel groeit tot het kind de volwassen lengte heeft bereikt en dat het bot met het verouderen fragieler wordt (osteoporose).Om de kwaliteit van het botweefsel te handhaven, moeten we niet alleen calcium innemen vanaf de leeftijd van 30 of 40 jaar, maar reeds veel vroeger. Zo wordt de piekbotmassa bereikt in de adolescentie en deze blijft dan gehandhaafd tot de leeftijd van 30 jaar.

Belangrijk voor een goede groei

Reeds vanaf de kinderjaren is een hoge calciuminname belangrijk. Welnu, de behoefte aan calcium stijgt met de leeftijd vanaf 10 jaar, maar in België en andere Europese landen is gebleken dat de calciumconsumptie niet toeneemt en bij adolescenten zelfs afneemt.Dat is jammer, zeker omdat de absorptiemechanismen op die leeftijd het best werken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/09/2002 - 00h00 Hoog Comité voor Hygiëne: voedingsaanbevelingen voor België
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Calcium beschermt tegen colonkanker Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Calcium zou bescherming bieden tegen colonkanker. Onderzoekers hebben immers aangetoond dat personen die calciumsupplementen namen, 50% minder risico liepen op colonkanker.

Hebt u een calciumtekort? Geüpdatet op 22/01/2014 - 17h33

Calcium is niet alleen voor onze botten onmisbaar. Het vervult tal van andere functies in ons lichaam. Het is dus absoluut nodig dat u de nodige quota haalt met de aangeleverde voeding. Hoe gaat een en ander in zijn werk? We maken de balans op.

Meer artikels