PUBLICITÉ

Cafeïne en bloeddruk gaan niet goed samen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00
-A +A

Het vermoeden bestond reeds lang, maar is nu eindelijk bewezen: cafeïne verhoogt de bloeddruk. Een kleine hoeveelheid koffie of een andere cafeïnehoudende drank (thee, bepaalde bruisdranken) volstaan om de bloeddruk in de slagaders (of arteriën) te verhogen en ze minder soepel te maken, wat op lange termijn kan leiden tot hoge bloeddruk.

PUB

Het bewijs

Griekse onderzoekers voerden een studie uit bij 10 jonge (gemiddeld 29 jaar) gezonde vrijwilligers. Enkele vrijwilligers kregen 100 mg cafeïne (het equivalent van één kop koffie) en de andere een placebo.In vergelijking met placebo verhoogt cafeïne de bloeddruk binnen 2 uur en maakt de wand van de slagaders rigider zoals blijkt uit de versnelling van de "weerkaatsingsgolf" (bij Doppler-onderzoek of echocardiografie). De rigiditeit kan leiden tot hoge bloeddruk, een risicofactor van CVA, trombose en myocardinfarct.

Ook al moeten deze resultaten nog worden bevestigd, ze nopen toch tot voorzichtigheid, zeker als men reeds een hoge bloeddruk heeft. Let dus goed op uw consumptie van cafeïne: te veel kan gevaarlijk zijn!

Niet enkel in koffie

Veel pijnstillers (of analgetica) bevatten eveneens cafeïne. Cafeïne in combinatie met paracetamol versterkt immers de pijnstillende werking van paracetamol. Vaak worden die pijnstillers vrij in de apotheek verkocht. De hoeveelheid cafeïne in die pijnstillers is soms vrij hoog, soms zelfs hoger dan wat hierboven werd vermeld.De onderstaande lijst geeft de geneesmiddelen weer die cafeïne bevatten en momenteel in België verkrijgbaar zijn:

 • Algostase
 • Antigrippine
 • Aspirine Duo
 • Cephyl
 • Witte Kruis
 • Dolviran
 • Guronsan
 • Kranit Nova
 • Lonarid N
 • Mann
 • Optalidon
 • Perdolan compositum
 • Saridon
Deze geneesmiddelen zijn weliswaar doeltreffend, maar voorzichtigheid is geboden als u hoge bloeddruk hebt. De gemiddelde dosis cafeïne in die geneesmiddelen bedraagt 50 tot 100 mg per tablet.
Dat betekent dat iedereen die deze geneesmiddelen neemt in de aanbevolen dosis, 150 tot 400 mg cafeïne per dag inneemt, dus heel wat meer dan de hoeveelheden die in de bovenvermelde studie werden onderzocht. Een goed verstaander...
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 16/10/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Meer artikels