PUBLICITÉ

Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2006 - 00h00
-A +A

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

PUB

De basishypothese is de volgende: chocolade heeft een positieve invloed op de cardiovasculaire gezondheid omdat het anti-oxydanten bevat. Die bevinden zich meer bepaald in de flavonoïden die in cacao zitten. Om dat aan te tonen werd het effect van pure chocolade met 73% cacao vergeleken met dat van witte chocolade die niet meer dan ongeveer 4% cacao bevat. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een twintigtal vrijwilligers, allemaal rokers, dus allemaal mensen met een reeds aanwezig vasculair risico. Na een periode van 24 uur zonder voedingsmiddelen die veel anti-oxydanten bevatten (thee, uien, appels, kolen, wijn en cacao) werden de endotheliale (de interne vaatwanden van de slagaders) functies gecontroleerd alsook die van de bloedplaatjes. Een nieuwe meting had plaats twee uur na de consumptie van 40 gram pure of witte chocolade. Alleen de pure chocolade met 73% cacao zorgde voor een verbetering van de dilatatie van de slagaders en de arteriële circulatie en voor een daling van de aggregatie van bloedplaatjes. Die positieve gevolgen hielden acht uren aan. Volgens de onderzoekers is het effect wellicht toe te schrijven aan anti-oxyderende eigenschappen van flavonoïden die in cacao zitten. Chocolade kan dus goed zijn voor de gezondheid van de slagaders, maar ook hier geldt dat men het voedingsmiddel met mate moet consumeren. Chocolade kan het cardiovasculaire risico overigens ook doen toenemen omdat het voedingsmiddel een invloed heeft op glucose, lipiden en het lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk dat u kiest voor chocolade met een hoog cacaogehalte van minstens 70%. En met mate.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2006 - 00h00 Heart, 92 : 119-120, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Hypertensie? Twee stukjes chocolade per dag! Gepubliceerd op 14/04/2014 - 16h16

Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd. Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie...

Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Geen feest zonder chocolade! Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h31

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade . En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven.

Meer artikels