PUBLICITÉ

Burn-out: ook kinderen hebben hun grenzen

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42
-A +A

Niet alleen volwassenen krijgen een burn-out. Almaar meer jongeren en zelfs kinderen krijgen ermee te maken en gaan eronderdoor omdat er al veel te vroeg in hun leven te veel van ze gevraagd wordt.

PUB

Burn-out bij kinderen: een feit

“Vroeger kreeg ik één kind per week over de vloer dat op het punt stond eronderdoor te gaan. Vandaag zijn dat er minstens vijf en als ze mijn praktijk binnenkomen, zijn ze er al heel slecht aan toe”, vertelt psychotherapeut Béatrice Millêtre, auteur van “Le burn out des enfants, comment éviter qu’ils ne craquent”.

Volgens Béatrice Millêtre is de situatie ronduit explosief. In 2014 al bleek uit een enquête van Unicef waarin bijna 10.000 jongeren ondervraagd werden dat 40% van de 6- tot 18-jarigen psychische problemen heeft en dat 30% van die kinderen op de leeftijd van 12 jaar of ouder met zelfmoordgedachten rondloopt. Ze lijden aan schoolvrees, verlies van houvast, angststoornissen, gebrek aan zelfvertrouwen, noem maar op... Is de jonge generatie de grond onder de voeten kwijt? “Vroeger hadden we het over stress bij jongeren. Vandaag staan we nog een stapje verder en zien we al bij kinderen burn-outs die lijken op die van volwassenen”, aldus Béatrice Millêtre.

71% van de 11- tot 14-jarigen is bang voor werkloosheid

De redenen? Ouders die hun kinderen te veel onder druk zetten en die de toekomst met angst tegemoetzien, scholieren die de lat voor zichzelf heel hoog leggen, veeleisende leerkrachten die geen fouten toelaten, kinderen die allerlei activiteiten hebben of die aan hun lot worden overgelaten... Béatrice Millêtre spreekt over megamorfisme: “De volwassenen laten hun kinderen geen kind meer zijn, ze beschouwen ze als halve volwassenen. Kinderen van acht jaar moeten ‘s middags soms alleen eten of worden gesust met televisie of iPhones. Op school verzuipen ze onder de huistaken, de controles, de jacht op goede punten, de bijlessen, enz.”.

Sommige van haar jonge patiënten hebben elke week drie tot vijf buitenschoolse activiteiten. Ze gaan ’s ochtends om zeven uur de deur uit en komen ’s avonds om half acht thuis.

De situatie is nog verergerd door de economische crisis: 71% van de kinderen in de prepuberteit (11 tot 14  jaar) is bang om later geen werk te vinden; 63% is bang om in de armoede te belanden.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42

Entretien avec Béatrice Millêtre, psychothérapeute et auteur du livre  « Burn out des enfants, comment éviter qu’ils ne craquent », Payot Psy, 2016.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Burn-out kan het risico op diabetes verhogen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Volgens een Israëlisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychosomatic Medicine lopen werknemers die kampen met een burn-out (overmatige stress door het werk) meer risico om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. Het gaat hier om de...

Help uw kind om vrij en gelukkig te worden Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

We zijn allemaal gelijk: we krijgen kinderen om ze gelukkig te maken, maar ontdekken dan vaak dat dit niet zo evident is. Ze kunnen problemen krijgen, af en toe een woedeaanval hebben, bij de minste frustratie aan het huilen gaan, met elkaar vechten,...

Meer artikels