PUBLICITÉ

Burn-out kan het risico op diabetes verhogen

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/12/2006 - 00h00
-A +A

Volgens een Israëlisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychosomatic Medicine lopen werknemers die kampen met een burn-out (overmatige stress door het werk) meer risico om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. Het gaat hier om de meest voorkomende vorm van diabetes die gewoonlijk optreedt na het 40ste of 50ste levensjaar.

PUB

Stress op het werk

De term burn-outsyndroom (BOS) werd voor het eerst gebruikt door een Amerikaanse psychoanalyticus in de jaren tachtig. Het begrip komt overeen met wat de Japanners karoshi noemen en kan worden omschreven als extreme uitputting door het werk. Vooral beroepen die mentaal, emotioneel en affectief erg belastend zijn, worden erdoor getroffen. Mensen die aan deze beroepsziekte lijden putten zich mentaal en fysiek uit bij het uitvoeren van hun job.
In het kader van een nieuw onderzoek over burn-out hebben Israëlische onderzoekers 677 werkende mensen gevolgd, mannen en vrouwen, en dat gedurende 3 tot 5 jaar. Aan het begin van het onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 42 jaar en ogenschijnlijk in goede gezondheid. Ze werkten bij verschillende firma's en werden opgedeeld in 5 groepen volgens het type werk dat ze deden: hogere kaders, diensthoofden, vrije beroepen, loontrekkenden, zelfstandigen.
Alle deelnemers kregen een vragenlijst voorgelegd over burn-out. In 14 punten werd gepeild naar hun emotionele, mentale en fysieke vermoeidheid. De analyse van de resultaten gaf aan dat 348 mensen het niveau van verhoogde burn-out hadden bereikt. Deze deelnemers vulden ook een vragenlijst in over hun medische voorgeschiedenis, hun eventuele rookgedrag en/of drankgebruik, hun lichamelijke activiteiten, hun lichaamslengte en hun gewicht.

Ontwikkeling van diabetes van het type 2

In de 3 tot 5 daaropvolgende jaren werd bij 17 van deze mensen diabetes van het type 2 vastgesteld - dit is de meest voorkomende vorm bij volwassenen. Het lichaam van mensen met diabetes van het type 2 produceert ofwel niet genoeg insuline - in dat geval spreekt men van insulinedeficiëntie - of het gebruikt die insuline niet efficiënt - in dat geval heeft men het over insulineresistentie. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat mensen die een burn-out hebben meer risico lopen om diabetes van het type 2 te ontwikkelen, ook al vertoonden ze geen andere risicofactoren voor het optreden van diabetes van dat type, zoals een te hoge BMI (Body Mass Index), de leeftijd, een zittend leven, veel stress.

De studie heeft wel niet het mechanisme blootgelegd dat burn-out en diabetes van het type 2 aan elkaar koppelt. In afwachting van verder onderzoek raden de wetenschappers mensen die veel stress hebben van hun werk aan om hun situatie goed te onderzoeken, om naar oplossingen te zoeken (zelfs eventueel van werk te veranderen) en om de stress te bestrijden met natuurlijke middelen, zoals sport of relaxatietechnieken.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/12/2006 - 00h00 Melamed, S. Psychosomatic Medicine, November 2006; vol 68: pp 863-869.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Overwerkt? Let op voor een burn-out Gepubliceerd op 27/04/2012 - 14h32

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Meer artikels