PUBLICITÉ

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 08h52
-A +A

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen.

Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk? Welke mensen lopen het grootste risico en hoe kan het fenomeen voorkomen worden? We nemen deze almaar vaker voorkomende ziekte onder de loep.

PUB

Wat is een burn-out?

Burn-out is het gevolg van een jarenlange overbelasting op het werk als gevolg van chronische stress. Het fenomeen is typisch voor beroepen die een groot persoonlijk en emotioneel engagement vragen. De werknemer is overgeleverd aan frustrerende en demotiverende werkomstandigheden die hem op de duur zowel fysiek als psychisch echt uitputten. Bij deze situatie is zowel de werknemer, het bedrijf als het management betrokken.

In Europa heeft naar schatting 7 à 9% van de actieve bevolking - evenveel mannen als vrouwen - last van een burn-out.

De symptomen en gevolgen van een burn-out

  • Lichamelijke uitputting: extreme vermoeidheid, slapeloosheid, chronische pijn (rugklachten), migraine, maag-darmproblemen (zweren), verminderd afweersysteem (terugkerende infecties), hypertensie, hartritmestoornissen, schildklierstoornissen enz.
  • Emotionele uitputting: concentratie- en geheugenproblemen, besluiteloosheid, gevoel te falen, emotionele leegte, huilbuien, pessimisme, depressie, angst enz.
  • Geen empathie meer: verlies van betrokkenheid bij gebeurtenissen en bij de omgeving, cynisme, gevoelloosheid, woede, prikkelbaarheid, agressief gedrag, ongeduld, ontmenselijking van de relaties met anderen, isolement, verslavend gedrag (drugs, alcohol, geneesmiddelen enz.) enz.  
  • Motivatieverlies op het werk: verlies van interesse voor het werk, frustratie, geen voldoening in het werk en er denigrerend over doen, negatieve kijk op het werk zoals het wordt uitgeoefend, gevoel van achter de feiten aan te hollen, niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen enz.

Deze symptomen lijken misschien heel karikaturaal, maar denk erom: ze ontwikkelen zich heel geleidelijk zonder dat de persoon in kwestie het merkt. Meestal is het dan ook de omgeving die de veranderingen als eerste opmerkt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 08h52

Het Franse ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS), http://www.inrs.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert i...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Overwerkt? Let op voor een burn-out Gepubliceerd op 27/04/2012 - 14h32

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

Meer artikels