PUBLICITÉ

Bulimia nervosa

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Eetgedragstoornis bij jonge vrouwen; volgens vele artsen vergelijkbaar met anorexia nervosa. Bulimiapatiënten zijn gevangen in een vicieuze cirkel van dwangmatig eten, braken of laxeren, en vasten. Hun gewicht kan sterk schommelen. Ze zijn ontevreden over hun lichaam en hebben er daardoor moeite mee te genieten van de seksuele aandacht van hun partner. Over het ontstaan en de psychische oorzaken van anorexia en bulimia bestaan uiteenlopende theorieën.

De recidiverende episodes van vreetbuien worden gekarakteriseerd door:
(1) het binnen een beperkte tijd (bijvoorbeeld twee uur) eten van een hoeveelheid voedsel die beslist groter is dan wat de meeste mensen in eenzelfde periode en onder dezelfde omstandigheden zouden eten;
(2) een gevoel de beheersing over het eten tijdens de episode kwijt te zijn (bijvoorbeeld het gevoel dat men niet kan stoppen met eten of zelf kan bepalen wat en hoeveel men eet).

Aspecifieke bulimia nervosa
Eetstoornis bij jonge vrouwen bij wie een of meer van de steutelkenmerken van bulimia nervosa ontbreekt, maar die verder een redelijk typisch klinisch beeld laten zien. Deze diagnose is het vaakst van toepassing bij mensen met een normaal gewicht of zelfs overgewicht, maar met de typische perioden van overeten gevolgd door braken of laxeren.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Anorexia bij pubers: hoe te herkennen? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h45

Let uw dochter constant op wat ze eet en maakt u zich zorgen? Wees gerust, een dieet op zich wijst nog niet op anorexia . Maar een dieet in combinatie met andere signalen moet bij u wel een rood lichtje doen branden.

Is vasten een wapen tegen kanker? Geüpdatet op 01/03/2017 - 17h43

Is vasten efficiënt in het bestrijden van kanker of van de bijwerkingen van chemotherapie? Het zou maar al te mooi zijn. In werkelijkheid blijkt vasten vooral gevaarlijk en zelfs contraproductief te zijn. Zo stellen de beschikbare wetenschappelijke s...

Meer artikels