PUBLICITÉ

Buitenoorontsteking bij honden en katten

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/12/2004 - 00h00
-A +A

Uw hond of kat schudt vaak met zijn kop en krabt aan zijn oren, die vuil zijn en stinken? Dan heeft het dier misschien wel een oorontsteking (otitis).

PUB

Een oorontsteking kan voorkomen aan één oor of aan beide oren. Het dier reageert op de pijn door te krabben, met zijn kop te schudden en soms met zijn oor tegen de grond te wrijven. In sommige gevallen verspreidt het zieke oor een walgelijke geur. In ernstige gevallen houdt het dier zijn kop soms scheef.

Voorbestemde honden

Otitis kan bij alle honden voorkomen, maar sommige rassen zijn genetisch voorbestemd. Honden met hangoren (cockerspaniëls, setters), honden met veel haar in de gehoorgang (maltezers) en honden die veel talg produceren (dashonden, cockerspaniëls, Duitse herders) lopen meer risico. Sharpeis hebben van bij de geboorte een nauwe gehoorgang en zijn dus ook "risicopatiënt".

Verschillende oorzaken

Een oorontsteking kan talrijke oorzaken hebben. Lichaamsvreemde stoffen zoals shampoos, ongeschikte geneesmiddelen, water dat in het oor terechtkomt tijdens het baden, en vreemde lichamen zoals aartjes bevorderen een ontsteking. Ook tocht kan een oorzaak zijn, met name als de hond zijn kop uit het raam van de wagen steekt, uitgelaten wordt bij hevige wind of zich in een tochtige ruimte bevindt. Ook schurftparasieten koloniseren het oor en veroorzaken er ontstekingsletsels. Andere oorzaken zijn: allergieën (voedsel- en andere allergieën), hormonale stoornissen, ziekten van het organisme in zijn geheel, auto-immuunziekten en tumoren in de gehoorgang.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Bloedarmoede bij honden en katten (deel 2) Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Bloedarmoede kan pas behandeld worden als eerst de oorzaak opgespoord wordt. Toch is in zware gevallen soms een bloedtransfusie nodig. In dat geval moeten de bloedgroepen van het "donordier" en het ontvangende dier uiteraard wel compatibel zijn!

Meer artikels