PUBLICITÉ

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: niet licht opnemen

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/11/2008 - 00h00
-A +A

bij chirurgen hoor je wel eens de volgende boutade: "bij elke vrouw van vruchtbare leeftijd die buikpijn of bloedingen heeft, kan het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (bbz) gaan tot het tegendeel bewezen is." die bewering kan overdreven lijken, maar het komt erop aan om een ernstige aandoening met een mogelijk fatale afloop tijdig op te sporen. een bbz is namelijk de belangrijkste doodsoorzaak bij zwangere vrouwen.

PUB

Een zwangerschap op de verkeerde plaats

De meeste zwangerschappen ontwikkelen zich normaal in de baarmoeder. Toch komt het soms voor dat het bevruchte eitje slecht indaalt in een eileider in slechte staat en er geblokkeerd raakt, waardoor de zwangerschap zich daar ontwikkelt en niet in de baarmoeder. Zodra de eileider een zeker volume bereikt, breekt ze, aangezien ze niet elastisch is. De meest voorkomende oorzaak van "beschadigde" eileiders die de kans op een BBZ verhogen, is een eileiderinfectie (salpingitis). Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door de chlamydia-bacterie, die wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact.

Niet te verwaarlozen tekens

Een vrouw met regelmatige maandstonden zonder contraceptie denkt bij de minste vertraging dat ze zwanger is en besteedt bijzondere aandacht aan abnormale tekens, pijn en bloedingen. In dat geval zal ze geneigd zijn om een arts te raadplegen. De realiteit zit echter iets ingewikkelder in elkaar. Pijn bij het begin van de zwangerschap wijst immers niet noodzakelijk op een aandoening. In ongeveer 10 % van de zwangerschappen treden trouwens in het eerste trimester onschuldige bloedingen op. Moeilijker wordt het wanneer een bloeding verward wordt met maandstonden bij vrouwen met onregelmatige of lange cyclussen. Een vrouw die denkt dat ze zwanger is en pijn en/of bloedingen krijgt, moet zo vlug mogelijk een arts raadplegen. Het kan hier gaan om een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 28/10/2003 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/11/2008 - 00h00 www-sante.ujf-grenoble.fr/sante/corpmed/corpus/corpus/question /gynesomm.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Meer artikels