PUBLICITÉ

Buiten spelen is goed voor de ogen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/11/2011 - 11h28
-A +A

De grote toename van het aantal bijzienden in ons land zou te wijten zijn aan het feit dat kinderen minder buiten zijn, en dus minder zonlicht zien. Dat is in ieder geval de conclusie van een reeks internationale studies.

PUB

Waarom zijn we (bijna) allemaal bijziend?

Bijziendheid is het meest voorkomende gezichtsprobleem en neemt hier in het westen fors toe. Momenteel heeft een kwart van de mensen op aarde er last van. De voornaamste oorzaak van bijziendheid is van erfelijke aard en verklaart 80% van het aantal gevallen. Maar als alleen onze genen aan de basis zouden liggen, hoe is de sterke stijging van bijziendheid dan te verklaren? In de Verenigde Staten is het aantal bijzienden in dertig jaar verdubbeld. Dat ligt vandaag bij 42%. In wetenschappelijke kringen groeit er stilaan een consensus over het grote belang van zonlicht - of in ieder geval van de buitenlucht - voor kinderen. Dat inzicht ontstond in 2008 met een vergelijkende studie (1) tussen groepen van kinderen van Chinese afkomst. Een deel woonde in Singapore, een ander deel in Sydney, Australië. Het aantal gevallen van bijziendheid bij de ouders lag even hoog, maar bij de kinderen uit Singapore lag het bijna negen keer hoger dan bij de kinderen in Australië. In Singapore waren de kinderen gemiddeld maar drie uur buiten, in Australië was dat veertien uur… Dit resultaat werd bevestigd door een andere metastudie die weldra verschijnt (2).

 

Wat is het verband tussen bijziendheid en de tijd die buiten wordt doorgebracht?

De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor het feit dat de tijd die buiten wordt doorgebracht het risico op bijziendheid vermindert. Het is denkbaar dat het licht van de zon belangrijk is voor de ontwikkeling van het oog. De positieve effecten van onze favoriete ster zijn dus niet te verwaarlozen, ook al kunnen haar UV-stralen gevaarlijk zijn! Volgens de laatste studies heeft het dragen van een zonnebril of een hoed die de ogen afschermt van de zon trouwens geen bewezen invloed op bijziendheid. Aarzel dus niet om uw kinderen winter of zomer te beschermen, maar laat ze wel buiten spelen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/11/2011 - 11h28

(1) Kathryn A. Rose, Arch Ophthalmol. 2008;126(4):527-530.

(2) 115e jaarlijks treffen van de American Academy of Ophtalmology, oktober 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer en meer bijzienden Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

9 vragen over bijziendheid Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h06

U ziet goed van dichtbij, maar beelden in de verte zijn onscherp. Het gaat waarschijnlijk om bijziendheid , een gezichtsstoornis die zowat één vierde van de bevolking treft. Wat moet u weten over bijziendheid ? Een overzicht in 9 vragen en antwoorden...

Een extra bril voor minder valpartijen Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Australische onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat bifocale brillen , die zowel myopie (bijziendheid) als presbyopie (ouderdomsverziendheid) corrigeren, het risico op valpartijen bij mensen ouder dan 70 jaar verhogen.

Meer artikels