PUBLICITÉ

Buikvet: zeven tips van de diabetoloog om het kwijt te raken

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42
-A +A

Ophoping van buikvet, dat is het vetweefsel aan de binnenkant van de buik, is een ernstig te nemen probleem. Het is een van de afwijkingen van het metabool syndroom, een aandoening die op termijn tot diabetes type 2 kan leiden. Wereldwijd zijn er vandaag 422 miljoen mensen met diabetes, dat is al vier keer meer dan in 1980. In België kampt 8% van de bevolking met diabetes. Dr. Boris Hansel is diabetoloog in het Hôpital Bichat in Parijs en geeft enkele tips om buikvet te vermijden.

PUB

Overtollig buikvet: eerst nadenken over onze manier van leven

“Te veel mensen denken eerst aan de kilo’s en de tailleomtrek voor ze zich afvragen wat ze aan hun leefgewoonten kunnen verbeteren. Ik stel een omgekeerde aanpak voor die op termijn veel meer kans op slagen heeft: nadenken over onze leefstijl”, schrijft dr. Hansel in zijn blog. Onze leefgewoonten veranderen moet in verschillende stappen gebeuren.  De eerste stap is een evaluatie maken van onze voeding en niveau van lichaamsbeweging. En het vastleggen van realistische doelstellingen voor een langere termijn.

Obesitas tegengaan: grijp elke kans om van uw stoel op te staan!

De eerste regel luidt: grijp elke kans om te bewegen. Stilzitten is vandaag een echte plaag geworden en leidt op termijn onvermijdelijk tot overgewicht en buikobesitas. Thuis zowel als op het werk moeten we de tijd die we zittend voor schermen en de televisie doorbrengen zo veel mogelijk proberen te beperken. Op het werk zouden we bijvoorbeeld om de 30 minuten van onze stoel moeten opstaan en bewegen. “Op een volledige dag zouden we in totaal niet meer dan vijf uur mogen zitten. Zodra we de kans krijgen, moeten we met andere woorden de benen strekken en bewegen”, aldus nog dr. Boris Hansel.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42

Naar aanleiding van een interview met dr. Boris Hansel, diabetoloog en endocrinoloog in het Hôpital Bichat-Claude Bernard in Parijs. 

http://hupnvs.aphp.fr/nutritionbichat/

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Buikvet: hoe raakt u het kwijt? Gepubliceerd op 09/03/2017 - 16h46

Buikvet of visceraal vet bevindt zich tussen de organen in onze buik. Dit vet verhoogt het risico op sterftegevallen door hart- en vaatziekten. Daarom raden we regelmatig aan om de taille in het oog te houden. Maar hoe raakt u dat buikvet kwijt, als...

Zittend leven: het buikvet neemt al na twee weken toe Gepubliceerd op 07/04/2015 - 16h56

Dat weinig bewegen een negatieve impact heeft op onze gezondheid hoeft niet meer bewezen te worden. Maar wist u dat enkele weken zonder sport al zicht- en meetbare veranderingen in ons lichaam teweegbrengen? Het buikvet neemt bijvoorbeeld al na twee...

Metabolisch syndroom: een sluipmoordenaar Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

Het metabolisch syndroom bestaat uit een combinatie van cardiovasculaire risicofactoren die nauw samenhangt met zwaarlijvigheid (obesitas) en meer bepaald met buikvet. Deze aandoening is het gevolg van een "zelfvernietigende" levensstijl.

Meer artikels