PUBLICITÉ

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis.

Geüpdatet door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014 - 15h27
-A +A

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid.

Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen.

Aan welke tekenen herkent u diverticulitis?

PUB

Diverticulose: als de darmen verrimpelen

Niet alleen onze huid is onderhevig aan de tand des tijds en krijgt rimpels. Ook onze darmen verouderen. Met de jaren kunnen er op de darmwand kleine uitstulpingen of divertikels ontstaan. Die zijn een beetje te vergelijken met kleine rimpels. Dat fenomeen wordt diverticulose genoemd.

Diverticulose is erg weinig bekend, hoewel de ziekte in de westerse landen heel veel voorkomt. De hoofdoorzaak is een te vezelarme voeding, een stijgende trend in onze contreien.

Van de 50-plussers lijdt één op de drie mensen aan de aandoening.
Het aantal mensen dat er last van heeft, stijgt bovendien met ouder te worden. Bij de 70-plussers kampt de helft van de mensen ermee, bij de 85-plussers is dat al 66 %.

 

Diverticulitis, complicatie van diverticulose

Diverticulose is onschadelijk en brengt geen symptomen mee. De aandoening wordt vaak maar toevallig ontdekt tijdens een onderzoek dat om andere redenen wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld een coloscopie.

Maar de divertikels kunnen gaan ontsteken en dan spreekt men van diverticulitis.
30 % van de mensen die diverticulose hebben, zullen vroeg of laat zo’n complicatie krijgen.

Bij diverticulitis ontstaat de infectie gewoonlijk op de wand van de dikke darm. Maar ze kan ook tot in het buikvlies dringen, dat is het vlies aan de binnenkant van de buikwand. Dan bestaat er gevaar voor een buikvliesontsteking en moet er dringend geopereerd worden.

Symptomen van diverticulitis
Diverticulitis manifesteert zich meestal door buikpijn aan de linkerkant van de onderbuik, een beetje zoals bij appendicitis. Alleen is het nu aan de andere kant van de buik. De pijn wordt meestal heviger en kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid en/of een verstoorde darmtransit.

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste le 28/04/2014 - 09h56 et mis à jour par Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste le 22/12/2014 - 15h27

Met dank aan  dr. Frédéric Flamme, maag-darmspecialist in het CHU Ambroise Paré in Bergen.

Bronnen: Bourreille A., Montravers P., Boyer J., Schmit J-L., Teillet L., Loiseau D. Complications de la diverticulose colique: Recommandations. Gastro-entérologie Clinique et Biologique. 2007 ; 31 : 3S21-3S26.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
citalsol

Ben 59 jaar , heb een coloscopie ondergaan en hebben gemerkt dat ik divertidules had aan de dikke darm, heb van de dokter CEREVISIA gekregen als medicatie, tot nu toe helt het wat, maar heeft de laatste tijd weer veel buikpijn, wat moet ik doen?
Is het niet beter dat stuk slechte darm te verwijderen?
Ik weet het niet meer, heb ook fybromyalgie en botontkalking enz.. Einde raad

PUBLICITÉ
Lees ook
Divertikel van Meckel: een vreemde appendix Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Ongeveer 2% van de bevolking heeft een divertikel van Meckel. Het is een appendix van de dunne darm dat normaal gezien bij de geboorte verdwijnt. Het manifesteert zich op verschillende manieren. Soms doet het wegens zijn plaats denken aan een appendi...

Schone darmen! Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De colonhydrotherapie is weer helemaal terug van weggeweest. Achter deze ingewikkelde term gaat een techniek schuil die de giftige stoffen uit ons lichaam afvoert, zeg maar een soort reinigingskuur. Eigenlijk is het niets nieuws, maar gewoon het oude...

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Meer artikels