De spijsvertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie. In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie of winderigheid.
Waarom verloopt de spijsvertering soms moeillijk en wat kunt u eraan doen om de ongemakken te vermijden?

- Opeenstapeling van gas in de darmen
- Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere
- Maar ook constipatie, aërofagie en bepaalde lever- en darmaandoeningen kunnen een rol spelen
- Enkele tips tegen een opgeblazen buik
- Belangrijkste voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel en flatulentie of winderigheid veroorzaken
Opeenstapeling van gas in de darmen
Op het einde van het spijsverteringsproces, wanneer de voedingsmiddelen in de dikke darm, het colon, terechtkomen, worden door een normaal proces van bacteriële fermentatie gassen gevormd. Door de opeenstapeling van deze darmgassen kan men last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie. Sommige fenomenen bevorderen deze gasvorming.
Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere
Dat is het geval bij voedingsmiddelen die suiker, koolhydraten (trage suikers) en voedingsvezels bevatten. Melkproducten kunnen, als ze in grote hoeveelheden en op korte tijd worden genuttigd, ook een grotere gasvorming veroorzaken en leiden tot een opgeblazen gevoel. Omgekeerd is het interessant om weten dat personen die al lange tijd (meerdere maanden) geen melkproducten hebben gegeten, te maken kunnen krijgen met een lactose-intolerantie, wat zich uit in een opgeblazen gevoel en flatulentie zodra ze opnieuw melkproducten eten.
We merken op dat een overvloedige en vetrijke maaltijd, die dus moeilijk verteerbaar is, kan zorgen voor spijsverteringsproblemen omdat de werking van de darmen daardoor wordt vertraagd.
Guide familial des symptômes sous la direction du Dr André H. Dandavino - Copyright Rogers Media, 2005.