PUBLICITÉ

Buik en spijsvertering: hoe krijg ik het opgeblazen gevoel weg?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 17h10
-A +A

De spijsvertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie. In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie of winderigheid.

Waarom verloopt de spijsvertering soms moeillijk en wat kunt u eraan doen om de ongemakken te vermijden?

PUB

Opeenstapeling van gas in de darmen

Op het einde van het spijsverteringsproces, wanneer de voedingsmiddelen in de dikke darm, het colon, terechtkomen, worden door een normaal proces van bacteriële fermentatie gassen gevormd. Door de opeenstapeling van deze darmgassen kan men last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie. Sommige fenomenen bevorderen deze gasvorming.

Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere

Dat is het geval bij voedingsmiddelen die suiker, koolhydraten (trage suikers) en voedingsvezels bevatten. Melkproducten kunnen, als ze in grote hoeveelheden en op korte tijd worden genuttigd, ook een grotere gasvorming veroorzaken en leiden tot een opgeblazen gevoel. Omgekeerd is het interessant om weten dat personen die al lange tijd (meerdere maanden) geen melkproducten hebben gegeten, te maken kunnen krijgen met een lactose-intolerantie, wat zich uit in een opgeblazen gevoel en flatulentie zodra ze opnieuw melkproducten eten.

We merken op dat een overvloedige en vetrijke maaltijd, die dus moeilijk verteerbaar is, kan zorgen voor spijsverteringsproblemen omdat de werking van de darmen daardoor wordt vertraagd.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 17h10

Guide familial des symptômes sous la direction du Dr André H. Dandavino - Copyright Rogers Media, 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h07

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat t...

Platte buik: te mijden voedingswaren Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h29

Een wespentaille is niet alleen een kwestie van gewichtscontrole. Ook de spijsvertering speelt een rol. Als u droomt van een mooie platte buik, zet u bepaalde voedingswaren beter niet op het menu!

Constipatie: even voorstellen Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h10

Constipatie is zelden een reden om zich zorgen over te maken of zelfs om op raadpleging te gaan bij een arts. Dat is enigszins normaal omdat enkele aanpassingen aan onze voeding en onze gewoonten al kunnen volstaan om het probleem op te lossen. Daaru...

Meer artikels