PUBLICITÉ

Bronchitis

Gepubliceerd op 24/02/2003 - 00h00
-A +A

Onder bronchitis verstaat men een ontstekingsproces van de luchtpijpvertakkingen of bronchiën

PUB

1. Inleiding

In de meeste gevallen is ook de luchtpijp (trachea) aangedaan; men spreekt dan van een tracheobronchitis. Een bijzonder ontstekingsproces betreft de bronchioli of de allerkleinste luchtpijpvertakkingen: bronchiolitis. Klinische indelingVanuit klinisch oogpunt maakt men onderscheid tussen een acute en chronische bronchitis. Bij beide ziektebeelden overheerst het hoesten, de overmatige slijmproductie en benauwdheid met pijn op de borst.Zodra een acute bronchitis ondanks behandeling langer dan drie maanden blijft bestaan, noemt men deze bronchitis chronisch. De chronische bronchitis wordt gekenmerkt door de voortdurende aanwezigheid van ziekteverwekkers in de luchtwegen, voor het merendeel Haemophilus influenzae en pneumokokken.Omdat vooral de Haemophilus influenzaeüzeer moeilijk blijvend uit de luchtwegen verdreven kan worden (men heeft aangetoond, dat er diep in en onder het slijmvlies van de bronchiën Haemophilus influenzae achterblijft), is het begrijpelijk, dat deze recidiverende infecties op den duur complicaties veroorzaken, zoals emfyseem en bronchusdeformaties (bronchiëctasieën).

2. Acute bronchitis

Bij dit ziektebeeld is sprake van een acute ontsteking van de slijmvliezen van trachea en bronchi. Gewoonlijk is het een infectie, veroorzaakt door een virus of een bacterie. Soms spelen schimmels, allergische factoren, fysische en chemische agentia een rol bij het ontstaan van het ontstekingsproces. Het meest bekend en ook het meest voorkomend is de gewone verkoudheid veroorzaakt door een virus. Dan volgen andere virusinfecties. De bacteriële infecties worden vaak, zo niet altijd, voorafgegaan door virale infecties. Neisseria, pneumokokken, stafylokokken en streptokokken worden het meest aangetroffen.Stafylokokkeninfecties hebben een hoge morbiditeit (ziektekans) en mortaliteit (sterftekans) en komen vooral voor bij mensen, die ten gevolge van de aanwezigheid van stafylokokken veelvuldig steenpuisten of geïnfecteerde huidwonden hebben. SymptomenEen acute tracheobronchitis begint meestal met een pijnlijke keel, hese stem, hoofdpijn, algemene malaise, rillerigheid en pijn in rug en spieren. Deze verschijnselen worden meestal gevolgd door irritaties van het neusslijmvlies met afvloed van diffuus, waterig, muceus (slijmig) secreet. De temperatuur is licht verhoogd (38°C), soms in ernstige omstandigheden hoger (39-40°C).Het slijmvlies van de bovenste luchtwegen is rood en gezwollen. Hierna ontwikkelt zich in de regel een droge prikkelhoest, gevolgd door een productieve hoest met weinig wit, slijmerig sputum; later veel en geel mucopurulent sputum, waarin cellen en bacteriën worden gevonden.Het sputum ontstaat als gevolg van afbraak van oppervlakkig slijmvlies, infiltratie van witte bloedlichaampjes en hypersecretie van de klieren van het slijmvlies. Na twee tot vijf dagen is de temperatuur meestal weer gedaald. Het hoesten kan twee tot drie weken aanhouden.In het beginstadium worden boven de longvelden geen afwijkingen gehoord. Zodra er secreet in de bronchiën voorkomt, kunnen allerlei rhonchi worden gehoord. Wanneer de bronchitis afdaalt naar de bronchioli kunnen fijne rhonchi met gebieden van consolidatçe van longweefsel worden waargenomen. In de regel gaat de acute tracheobronchitis vanzelf over met volledige genezing, herstel van structuur en functie. Bij de behandeling spelen sulfapreparaten en antibiotica een wezenlijke rol.

Gepubliceerd op 24/02/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bronchitis en rokerslong: test uw kennis! Gepubliceerd op 07/01/2013 - 14h53

Bronchitis komt veel voor bij rokers, zoveel dat ze er zich zelfs geen zorgen meer over maken. Maar rokers lopen ook gevaar om COBP of Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie te krijgen, beter bekend als de rokerslong. Dat zou ze moeten aanzetten...

Hemoptysie Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Hemoptysie (bloedhoesten) is een verontrustend en dramatisch symptoom. Bloed ophoesten uit de bronchiën is zelden erg op zich, maar wijst ongetwijfeld op een ernstig longprobleem dat snel behandeld moet worden.

Een acute astma-aanval is een medisch noodgeval Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h38

Een zware acute astma-aanval is een ernstige ademhalingsstoornis die aanzienlijk verschilt van de bekende symptomen van astma. Typisch ervoor zijn de ernst van de aanval en het plotselinge optreden ervan. Astmapatiënten voelen normaal wel de ongewone...

Meer artikels