PUBLICITÉ

Bronchiolitis: hoe weet ik of mijn baby geen gevaar loopt?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 15h29
-A +A

Oktober tot maart is het seizoen van de bronchiolitis. Voor ouders van heel kleine baby’s betekent dat extra waakzaamheid: ze moeten elke verkoudheid in de gaten houden om te zien of ze niet verder evolueert tot deze potentieel ernstige ziekte. Maar wat moeten ze precies in de gaten houden? Een woordje uitleg. 

PUB

Bronchiolitis is meestal onschuldig!

Het merendeel van de kinderen is na één tot twee weken hersteld van een infectie van het respiratoir syncytiaal virus (RSV), de belangrijkste oorzaak van bronchiolitis. Ook als de RSV-infectie erger wordt en de bronchiolitis daardoor aansleept, geneest 90% van de kinderen vanzelf.

Bronchiolitis is in ons land anderzijds wel de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames van baby’s: van de ongeveer 6000 gevallen die in België jaarlijks worden vastgesteld, moet 10% ervoor naar het ziekenhuis.

Sommige baby’s die bronchiolitis hebben vragen extra aandacht

Van die 10% van de baby’s die bij een bronchiolitis voor verzorging naar het ziekenhuis moeten, zijn de meeste zogenaamde risicobaby’s, dat zijn baby’s die extra kwetsbaar zijn. Tot die groep rekenen we:

  • Kinderen met een chronische longziekte.
  • Kinderen die een erfelijke hartaandoening hebben.
  • Baby’s onder de leeftijd van drie maanden.
  • Te vroeg geboren kinderen, vooral als ze vóór de 32e week van de zwangerschap geboren worden.
  • Kinderen met spier- en zenuwziektes.
  • Kinderen met een verzwakt afweersysteem.

De ouders van deze kinderen moeten zich bewust zijn van de bijzondere risico’s die de kinderen door bronchiolitis lopen en bij de minste twijfel naar een dokter gaan.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/11/2016 - 10h21 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 15h29

http://www.bcfi.be/nl/articles/2641?folia=2638

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierov...

Bronchiolitis: hoe te vermijden? Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar...

Meer artikels