PUBLICITÉ

Bronchiolitis: hoe te vermijden?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00
-A +A

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar dat u een aantal preventiemaatregelen moet nemen.

PUB

Wat is bronchiolitis?

Een infectie van de kleine bronchiën die veroorzaakt wordt door een sterk verspreid en zeer besmettelijk virus, dat toeslaat van oktober tot maart. Het gaat vooral om het zogenaamde respiratoir syncytiaal virus (RSV). Het wordt overgedragen via handcontact, speeksel, nies- en hoestdruppels en ermee bevuild materiaal.

Wat zijn de symptomen?

Bronchiolitis uit zich aanvankelijk door een banale verkoudheid en hoest die vervolgens ademhalingsproblemen en een piepende en versnelde ademhaling veroorzaken. De ademnood gaat vaak gepaard met eetproblemen, aangezien de baby te kortademig is om voedsel te kunnen innemen. Een loopneus, ademhalingsproblemen, zelfs na grondige reiniging van de neus, een piepende en snelle adem, hoest, moeite om een zuigfles leeg te drinken, opwinding, slaapstoornissen: het zijn stuk voor stuk symptomen van bronchiolitis bij baby's. In dat geval moet u uw huisarts of pediater raadplegen. Meestal is het zinloos om het kind naar de spoedgevallendienst te brengen. Zowel de huisarts als de kinderarts kunnen bronchiolitis opsporen en behandelen. Meestal schrijven ze een aantal sessies ademhalingskinesitherapie voor om de bronchiën vrij te maken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00 Persbericht van het Institut national français de prévention et d'éducation pour la santé (INPES, Nationaal Frans Instituut voor Preventie en Gezondheidseducatie) en het Frans ministerie van Volksgezondheid, 29 september 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van oktober tot maart: uitkijken voor bronchiolitis Gepubliceerd op 20/01/2014 - 14h32

Elk jaar krijgen 2/3 zuigelingen in België bronchiolitis. En het virus dat dit jaar in omloop is, is erg agressief. Deze ernstige aandoening van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV) is de belangrijkste oorza...

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Bronchiolitis: soms goedaardig, altijd beangstigend Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elke winter worden meer dan 70.000 baby's getroffen door deze aandoening, die tot overvolle spoedgevallendiensten leidt. In de meeste gevallen volstaan enkele sessies ademhalingskinesitherapie echter om de bronchiën van uw baby vrij te maken.

Meer artikels