PUBLICITÉ

Brandwonden: voorkomen en handelen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00
-A +A

We kunnen het niet genoeg herhalen: vuur is gevaarlijk. In de zomer worden de barbecues weer aangestoken. Barbecuen is gezellig, maar is ook een oorzaak van brandwonden. Nalatigheid is een echt gevaar met soms rampzalige gevolgen.

PUB

Dit jaar zullen opnieuw 100 personen brandwonden oplopen die nochtans vermeden kunnen worden.Het gebrek aan kennis of informatie over wat men moet doen, is soms belangrijker dan het niet reageren.Op de eerste plaats moet men het slachtoffer onttrekken aan de oorzaak van het ongeval. Als de kleren vuur hebben gevat, moet het slachtoffer worden bedekt met een deken, wollen gordijnen of een mantel, tenminste als deze niet van synthetisch materiaal is vervaardigd. Synthetisch textiel smelt en verergert de letsels.

Eerst afkoelen

Als het vuur gedoofd is, moet men de verbrande huid dadelijk afkoelen ("cooling") met water. Deze eerste handeling is van doorslaggevend belang. De afkoeling van de huid vermindert de pijn, maar is vooral belangrijk om de integriteit van de diepere weefsels te vrijwaren. Zoniet loopt men het risico dat de brandwonde zich nog dieper uitbreidt.Wat moet u doen?

  • Zo snel mogelijk reageren. Hoe sneller u reageert, des te beter zullen de naburige weefsels worden beschermd. Maar zelfs 30 minuten na de verbranding is afkoeling nog efficiënt.
  • Voor een goede koeling moet het letsel minstens 10 minuten worden ondergedompeld.
  • Het water moet zo proper mogelijk zijn, maar vuil water is beter dan helemaal geen water!
  • In geval van zeer uitgebreide brandwonden mag men geen ijskoud water gebruiken gezien het risico op hypothermie.
  • Daarna moet het slachtoffer in een overlevingsdeken of in zuiver niet-pluizig linnen worden gewikkeld.
  • Tegelijkertijd of dadelijk daarna moeten de hulpdiensten worden verwittigd.

Langdurig herstel

De acute fase wordt gekenmerkt door veel leed en gaat gepaard met medische risico's die naargelang de ernst van de brandwonden het leven van de patiënt in gevaar kunnen brengen. Maar ook de verwikkelingen op lange termijn zijn niet te verwaarlozen. Deze kunnen van esthetische of functionele aard zijn.

Het is duidelijk dat de gevolgen dramatisch zijn. En eens te meer is voorkomen beter dan genezen. Houd kinderen dus weg van de barbecue!
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/07/2002 - 00h00 Nationale Stichting voor Hulp aan Zwaar Verbranden
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Brandwonden: 10 belangrijke tips Gepubliceerd op 18/04/2017 - 12h19

Kleine brandwonden zijn veel voorkomende ongelukjes (kokend water, een hete ovenschotel, barbecue, de haard, zonneslag...). Gelukkig komen zware brandwonden minder vaak voor. Maar ongeacht hoe ernstig ze zijn, we moeten altijd op dezelfde manier reag...

Meer artikels