PUBLICITÉ

Brandend maagzuur: en als vermageren nu eens volstond?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/06/2006 - 00h00
-A +A

Maagzuren, waar heel wat mensen last van hebben, zouden nauw verband houden met ons gewicht, waarbij vooral de slankste personen buiten schot blijven. Want hoe hoger het gewicht wordt, des te groter is het risico dat men last krijgt van brandend maagzuur en hoe vaker de symptomen zich voordoen.

PUB

Gastro-oesophagitische reflux

Brandend maagzuur of zure oprispingen van de maag naar de slokdarm, ook wel gastro-oesophagitische reflux (GOR) genoemd, komt voor bij een groot gedeelte van de bevolking en kunnen dagelijks heel veel hinder veroorzaken. Bijna 60% van de Belgen zouden er in mindere of meerdere mate last van hebben. Er wordt ook van uitgegaan dat de symptomen van GOR zich bij 20 tot 30% van de volwassenen minstens een keer per week voordoen.
Het is opletten geblazen, want dergelijke oprispingen kunnen een ontsteking van de slokdarm veroorzaken.
Meestal zijn de zure refluxbewegingen het gevolg van een hiatusbreuk, op een plaats waar de maag via het diafragma overgaat in de thorax. De ernstigste gevallen moeten heelkundig worden behandeld. Voor anderen bestaan er medicamenteuze behandelingen en voorschriften voor levenshygiëne: zware maaltijden, koffie en koolzuurhoudende dranken vermijden, stoppen met roken en alcoholische dranken, hoofdeinde van het bed hoger plaatsen, ten laatste 3 uren voor het moment van het slapengaan eten enz.

De frequentie van maagverbrandingen stijgt met het gewicht

Een gewichtsverlies maakt ook deel uit van de voorschriften die de vorming van brandend maagzuur kunnen verminderen. Een nieuwe studie bevestigt het verband tussen het optreden van de symptomen van GOR en het gewicht en suggereert dat elk gewichtsverlies bijdraagt tot een beperking van de zure oprispingen. Het is ook de eerste studie die aantoont dat gewichtsschommelingen, zelfs bij mensen met een normaal gewicht, een invloed hebben op de symptomen
van GOR.
Om dit aan te tonen, gebruikten de onderzoekers de cohorte van de verpleegsters van de beroemde Nurses' Health Study (10.000 verpleegsters van 30 tot 55 jaar), die sedert 1976 worden gevolgd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/06/2006 - 00h00 Jacobson B. et al,et al., N. Engl. J. Med., 354: 2340-8, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Meer artikels