PUBLICITÉ

Boulimie: wanneer moet u zich zorgen maken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 07/10/2015 - 11h17
-A +A

Als een pakje koeken veel te snel leeg is, wordt het woord boulimie soms al in de mond genomen.
Maar er is een groot verschil tussen een niet al te gezonde relatie met eten en boulimie.  Dat laatste is een ernstige eetstoornis.

PUB

Wie boulimie zegt, zegt eetbuien

Boulimie gaat niet zonder eetbuien, die zijn er het belangrijkste kenmerk van. Het gaat dan om een totaal verlies van controle over voedsel. Niet om een soort «goesting» die moeilijk te weerstaan is, maar om een alles overheersende drang om te eten.

Die eetbuien zijn per definitie tijdelijk. Meestal duren ze enkele minuten. Maar ze kunnen wel meerdere keren per dag de kop opsteken. Het is in ieder geval iets heel anders dan het tussendoor snoepen of het zich voor iets afreageren door een pakje koeken of een potje roomijs naar binnen te werken.

Het zijn grote hoeveelheden. Tijdens één eetbui kan iemand evenveel of meer naar binnen werken dan wat hij normaal op een hele dag eet. Die kwestie van de verorberde hoeveelheid is van groot belang. Mensen die aan boulimie lijden, schamen er zich voor en durven er daarom ook niet over te praten, zelfs niet tegen hun arts. Het is nochtans belangrijk om het probleem in objectieve cijfers te vatten om er zicht op te krijgen.

 

Boulimie en het verlangen om te vermageren

Een ander belangrijk criterium dat het bestaan van boulimie helpt bevestigen, is het verlangen om controle te hebben op het eigen gewicht. Dat samengaan van eetbuien en diverse strategieën om het gewicht naar beneden te krijgen is boulimie.

Mensen met deze ziekte braken vaak om weer van het opgenomen voedsel af te raken. Ze gebruiken ook vaak overdreven veel laxerende middelen. Sommige doen ook bovenmatige lichamelijke oefening om calorieën kwijt te raken. Als die drang om te eten en de eetbuien aanwezig zijn zonder de wens om te vermageren, heeft men het over hyperfagie. Hyperfagielijders wegen veel te veel. Boulimie daarentegen houdt een normaal gewicht en soms zelfs een lager gewicht dan het normale behouden.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 30/09/2014 - 10h26 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 07/10/2015 - 11h17

Dr Dereau, Clinique La Ramée à Bruxelles

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boulimie, meer dan een eetstoornis Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Boulimie is een eetstoornis die voorkomt bij 2% van alle vrouwen en bij 4 à 8 % van alle vrouwelijke studenten. De ziekte krijgt veel aandacht in de media, ook omdat het ideaal van de hyperslanke vrouw dat zowat overal te zien is steeds vaker onder v...

Kleptomanie, steelzucht... Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h12

Kleptomanen , mensen die zich niet kunnen bedwingen om in de winkels te stelen , is iets waar we makkelijk om lachen of grappen over maken, iets voor komische films. Maar voor wie het zelf elke dag moet beleven, is het helemaal geen lachertje..

Meer artikels