PUBLICITÉ

Boulimie en lichaamsbeeld

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 05/02/2008 - 00h00
-A +A

Boulimie is niet alleen een vorm van gedrag, het is ook een reactie op een gevoelen. Dat gevoelen wordt grotendeels bepaald door het bijzonder beeld dat boulimiepatiënten van hun lichaam hebben. Het lijkt wel alsof ze heel andere dingen zien dan andere mensen. E-gezondheid sprak met Marie-Estelle Dupont*, een klinisch psychologe die zich onder meer buigt over eetstoornissen.

PUB

E-gezondheid: Waarom hebben mensen met boulimie een verstoord zelfbeeld?

M-E. Dupont: Het is geen toeval dat boulimie meestal tijdens de adolescentie begint. Het is dan dat het lichaam verandert en de boulimiepatiënt kan die veranderingen niet aanvaarden. Hij voelt zich verraden door zijn lichaam en heeft de indruk dat hij overal uit zijn kleren barst, dat hij niets meer onder controle heeft, dat hij een gevangene is in een lichaam dat niet meer past.

E-gezondheid: Is dat de reden waarom mensen met boulimie hun lichaam in zekere zin mishandelen?

M-E. Dupont: Ja, het is een van de oorzaken van boulimie: ik houd niet van mijn lichaam en daarom mishandel ik het. Daarnaast hebben ze een droombeeld van een superslank lichaam, een fascinatie die dienst doelt als een middel tot zelfcontrole, een middel dat ze verloren hebben. Ze denken dat elke vrouw mager kan zijn, maar dat is niet zo. Elk organisme is anders en voor heel wat jonge meisjes is het onmogelijk om extreem mager te zijn zonder de gezondheid in gevaar te brengen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 05/02/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boulimie, meer dan een eetstoornis Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Boulimie is een eetstoornis die voorkomt bij 2% van alle vrouwen en bij 4 à 8 % van alle vrouwelijke studenten. De ziekte krijgt veel aandacht in de media, ook omdat het ideaal van de hyperslanke vrouw dat zowat overal te zien is steeds vaker onder v...

Boulimie: wanneer moet u zich zorgen maken? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 11h17

Als een pakje koeken veel te snel leeg is, wordt het woord boulimie soms al in de mond genomen. Maar er is een groot verschil tussen een niet al te gezonde relatie met eten en boulimie. Dat laatste is een ernstige eetstoornis.

Vaccins: kan aluminium toxisch zijn? Geüpdatet op 06/12/2016 - 17h21

Net als geneesmiddelen kunnen vaccins soms ernstige bijwerkingen hebben. Al enkele jaren bestaat er in de medische wereld een controverse rond adjuvantia op basis van aluminiumhydroxide . Deze stoffen worden aan vaccins toegevoegd om hun werkzaamheid...

Meer artikels