PUBLICITÉ

Botkankers: osteosarcoom, chondrosarcoom, sarcoom van Ewing en multipel myeloom

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/11/2013 - 12h35
-A +A

Er bestaan twee soorten botkankers: primaire botkankers, die vrij zeldzaam zijn, en secundaire botkankers of botmetastasen, die veel frequenter voorkomen.

PUB

Botkanker: primaire of secundaire kanker?

Primaire botkankers zijn kankers in het bot of in de onmiddellijke omgeving ervan die zich ontwikkelen vanuit het bot-, kraakbeen- of vezelweefsel. Ze zijn vrij zeldzaam. De belangrijkste zijn: osteosarcoom, chondrosarcoom, sarcoom van Ewing en multipel myeloom.

Secundaire botkankers of botmetastasen zijn uitzaaiingen van een orgaankanker (prostaat, nier, borst, schildklier, …) in het bot.

Verschiedene botkankers

Osteosarcoom

Is de meest courante vorm van primaire botkanker.

Jaarlijks worden in ons land zo'n dertig nieuwe gevallen ontdekt.

Ze komt vooral voor bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen.
De oorzaak is meestal onbekend. De tumor ontwikkelt zich gewoonlijk in de buurt van de uiteinden (metafysen) van de pijpbeenderen, die vlak bij het kniegewricht (femur, tibia) en het schoudergewricht (humerus) liggen. Hij gaat gepaard met aanhoudende pijn en zwelling.

Chondrosarcoom

Ontwikkelt zich vanuit het kraakbeen en zaait uit naar de volumineuze botten zoals het femur, de tibia en de humerus, maar kan zich ook nestelen in het bekken of in tal van andere botten. Chondrosarcoom komt vooral voor bij volwassenen boven de 30 jaar.

Sarcoom van Ewing

Treft vooral kinderen tussen 10 en 15 jaar, in zeldzamer gevallen jongvolwassenen. Komt iets meer voor bij jongens dan bij meisjes (1,5/1). Wordt gekenmerkt door de woekering van kleine, ronde cellen die ontstaan in de centrale botstreek. Gaat gepaard met aanhoudende pijn, een zwelling en soms ook een breuk. De tumor treft even vaak de platte beenderen en kootjes (bekken, ribben, wervels) als de pijpbeenderen (femur, kuitbeen, tibia, humerus), en woekert vaker in de botschacht (diafyse) dan in het botuiteinde (metafyse). Jaarlijks worden in België ongeveer twintig nieuwe gevallen geregistreerd.

Multipel myeloom

Deze kanker, ook wel de ziekte van Khaler genoemd, wordt gekenmerkt door een kwaadaardige woekering van plasmocyten (cellen die antilichamen produceren en uitscheiden in het bloedplasma) in het beenmerg. De oorzaak is onbekend. Plasmocyten scheiden stoffen uit die geleidelijk het botweefsel vernietigen. Multipel myeloom komt meestal voor bij volwassenen tussen 50 en 80 jaar en is iets frequenter bij mannen dan bij vrouwen.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/04/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/11/2013 - 12h35

http://yello.kanker.be Les cancers de A à Z, Bernard Hoerni, 2001, uitgeverij Frison-Roche. www.kanker.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ