PUBLICITÉ

Botgezondheid: de inname van carotenoïden zou een beschermend effect hebben

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Calcium is niet de enige onontbeerlijke voedingsstof voor onze botgezondheid. Verschillende plantaardige voedingsstoffen lijken ook een niet te verwaarlozen rol te spelen voor de mineralisatie van ons skelet. Daar horen zeker de carotenoïden bij. Dit zijn gekleurde pigmenten die fruit en groenten geel, oranje en rood kleuren. Een woordje uitleg…

PUB

Enkele eerdere onderzoeken uitgevoerd bij de mens suggereren dat carotenoïden
de botresorptie (geleidelijke ouderdomsgebonden botafbraak) zouden kunnen afremmen en tegelijk de toename en differentiatie van osteoblasten (botvormende cellen) zouden stimuleren. Volgens sommige onderzoeken hebben mensen die te kampen hebben met osteoporose een lagere concentratie carotenoïden in hun bloed dan mensen die geen last hebben van de aandoening. Bovendien heeft de inname van carotenoïden, en van fruit en groenten in het algemeen, een gunstige invloed op de botgezondheid.
Verschillende carotenoïden, zoals lycopeen, bètacaroteen of bètacryptoxanthine, hebben interessante resultaten opgeleverd door de synthese te stimuleren en/of door de botresorptie te voorkomen. Epidemiologische bewijzen over de gunstige invloed van carotenoïden voor de botgezondheid zijn echter minder talrijk.

Wortelen, tomaten, paprika, zalm...

De belangrijkste bronnen van carotenoïden in de voeding zijn fruit en groenten. Rode, oranje of gele vruchten en groenten bevatten wellicht de grootste hoeveelheden carotenoïden.
Sommige carotenoïden, zoals luteïne, bètacaroteen of astaxanthine zijn ook aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (lever, boter, zalm, eigeel). Deze carotenoïden zijn afkomstig van de concentratie carotenoïden in de voedselketen.

Zuivelproducten, fruit en groenten

Amerikaanse onderzoekers hebben het verband bestudeerd tussen de inname van carotenoïden en de botmineraaldichtheidstest (DEXA) van de heup, de ruggenwervel en de kop van het spaakbeen. Het onderzoek duurde 4 jaar en werd uitgevoerd bij 334 mannen en 540 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar.
Bij de vrouwen was er een verband tussen de inname van lycopeen en de botdichtheidsveranderingen ter hoogte van de lumbale wervelkolom. Bij de mannen was er een duidelijk verband tussen de inname van totale carotenoïden, bètacaroteen, lycopeen en luteïne+zeaxanthine en de botdichtheid van de trochanter (de beide uitsteeksels aan het bovenste uiteinde van het dijbeen).
Deze resultaten ondersteunen dus de heilzame werking van carotenoïden voor het behoud van de botdichtheid bij oudere mensen. Het onderzoek bevestigt dus de noodzaak om, wanneer men ouder wordt, niet alleen voldoende zuivelproducten te eten, maar om er ook voor te zorgen dat men voldoende fruit en groenten eet. Hierbij is het ook belangrijk om fruit en groeten van verschillende kleuren te eten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 13/01/2009 - 00h00 Sahni S et al, American Journal of Clinical Nutrition, december 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ