PUBLICITÉ

Borstvoeding: mogelijke problemen en de remedies

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/09/2013 - 14h42
-A +A

Kinderartsen zijn het er allemaal over eens: borstvoeding is de beste voeding die baby’s kunnen krijgen, liefst tot hun zesde maand en zelfs langer. Maar voor de moeder is deze "natuurlijke" oplossing niet altijd vanzelfsprekend.

PUB

Borstvoeding en pijn

De eerste seconden van de borstvoeding zijn geen lachertje! De borst geven doet pijn en de tepels zijn een gevoelige zone die normaal niet zo stevig wordt aangesproken. De eerste twee tot drie dagen na de geboorte scheiden de borsten trouwens geen melk af maar voormelk (colostrum). Deze stof bevat veel antilichaampjes. Ze is dus heel belangrijk voor de baby, maar niet erg voedzaam. Het is dan ook logisch dat het contact tussen gevoelige borsten en een uitgehongerde baby de nodige ongemakken kan geven voor de kersverse moeder.

Wat te doen bij een pijnlijke borstvoeding?

Een beetje geduld volstaat! Als de melk uiteindelijk komt, valt alles snel in zijn plooi. En aangezien de start van de borstvoeding doorgaans in het ziekenhuis plaatsvindt, kunt u altijd terecht bij de vroedvrouw als de pijn te hevig is.

Kloven, barstjes en co

Maar soms gaat de pijn niet weg. Vaak gaat het dan om een lokaal probleem rond de tepel zoals kloven of  schimmel. De huid is brozer geworden en doet pijn als de baby drinkt. In dat geval moet u wel ingrijpen, want de situatie zal niet vanzelf verbeteren.

Wat te doen bij kloven?
Een gekloofde huid moet beschermd en gehydrateerd worden. Voed uw tepels na elke zoogbeurt met een speciaal product (meestal worden gels op basis van lanoline aanbevolen, omdat ze niet hoeven afgewreven te worden voor de volgende zoogbeurt).

Bescherm uw borsten tussen twee drinkbeurten. Leg vullingen in uw beha en ververs die regelmatig. Zo voorkomt u dat de omgeving vochtig blijft.

Soms worden kloven veroorzaakt door een slechte positie van de mond van de baby, waardoor de tepel te veel wrijving ondervindt. Aarzel niet om in dat geval naar de dokter te gaan.

Wat te doen bij schimmel?
Schimmel is pijnlijk, niet alleen voor de moeder, maar ook voor de baby. Soms is de schimmel zichtbaar en is de tepelhof roze en glanzend. Maar soms is er helemaal niets te zien en is er alleen de pijn. Die pijn wordt dan erger als de baby drinkt - vooral naar het einde toe - maar gaat niet weg tussen twee zoogbeurten in. Als u die symptomen herkent, moet u alles ontsmetten wat in contact is geweest met de borst en/of de mond van de baby (fopspeen, kleren, enz). Er zijn middelen voor te krijgen in de apotheek, maar het verstandigst is om snel een dokter of een gespecialiseerde vroedvrouw te raadplegen. Zij kunnen dan de juiste behandeling voorschrijven.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/09/2013 - 14h42
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding, een persoonlijke keuze Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Melk is het eerste voedsel dat de baby krijgt en tijdens zijn eerste levensweken heeft de baby veel voeding nodig om de enorme behoeften van het lichaam te dekken. Moedermelk is van nature aangepast aan die behoeften: de moedermelk is samengesteld in...

Borstvoeding, een dagelijks genot Geüpdatet op 11/04/2011 - 16h43

Onze moderne levenswijze maakt het de moeders die borstvoeding willen geven, niet gemakkelijk. Opteren voor borstvoeding is dan ook vaak een moeilijke onderneming. Om niet snel op te geven, moet u dus gemotiveerd zijn, veel steun ervaren en over de n...

Meer artikels