PUBLICITÉ

Borstvoeding is uitstekend!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00
-A +A

Van 1 tot 7 oktober heeft de Wereldweek van de Borstvoeding plaats. Dit jaar staat de week in het teken van het belang van exclusieve borstvoeding tijdens de eerste zes maanden, zowel voor de baby als voor de moeder.

PUB

Slechts 39 % van alle baby's in de wereld krijgen gedurende de eerste vier levensmaanden exclusieve borstvoeding. En dat terwijl moedermelk alles bevat wat de baby normaal gezien nodig heeft tijdens de eerste zes maanden, op voorwaarde dat ze gegeven wordt zonder enige beperking in frequentie en duur. De Wereldgezondheidsorganisatie baseerde zich voor de optimale duur van exclusieve borstvoeding - zes manden - op meer dan 3.000 wetenschappelijke artikelen. Zes maanden exclusieve borstvoeding betekent dat de baby uitsluitend moedermelk krijgt (rechtstreeks aan de borst of opgevangen en later toegediend), en geen ander eten of drinken, met uitzondering van vitamines, mineralen en voorgeschreven geneesmiddelen. Na zes maanden moet de moedermelk geleidelijk aangevuld worden met gezonde en gevarieerde producten: groenten, fruit, vlees, vis, granen, …

Gezond, veilig en duurzaam

Moedermelk bevat beschermende stoffen die de preventie bevorderen van maagdarm-, long-, urine-, hersenvlies- en KNO-infecties (Keel/Neus/Oor), ook al kan ze besmet raken met toxische stoffen. Ze vermindert ook het risico op allergie (eczeem, astma, …), zwaarlijvigheid, coeliakie (een ontstekingsziekte die veroorzaakt wordt door inname van gluten), diabetes, sommige kinderkankers en bepaalde ontstekingsaandoeningen. Bovendien bevordert ze de intellectuele en visuele ontwikkeling en versterkt ze de affectieve band tussen moeder en kind. De voedingsstoffen (eiwitten, suikers, vetten, mineralen en vitamines) in moedermelk zijn er niet alleen in de ideale kwantiteit in aanwezig, hun kwaliteit is ook perfect aangepast aan de baby, ongeacht zijn leeftijd en ook al is het voedingspatroon van de moeder bijzonder eenvoudig. Tal van studies zijn het erover eens dat borstvoeding superieur is aan vervangingsmelk. Ten slotte is moedermelk zolang beschikbaar als de moeder borstvoeding geeft, wat perfect logisch is natuurlijk.

Ook goed voor de moeder!

Tijdens het zuigen worden twee hormonen afgescheiden: ocytocine en prolactine die allebei een belangrijke rol spelen bij de melksynthese en -uitscheiding, maar ook een gunstig effect hebben op de gezondheid van de moeder. Ocytocine doet de baarmoederspier samentrekken, verhindert op die manier secundaire bloedingen bij de bevalling en voorkomt daardoor bloedarmoede. Prolactine remt dan weer de ovulatie af en is daardoor een vrij doeltreffende contraceptiemethode. Maar opgelet: deze relatieve bescherming verschilt van vrouw tot vrouw, en het is altijd beter om erover te praten met uw gynaekoloog. Het feit dat de eierstokken op die manier kunnen "rusten", zou ook een preventiefactor zijn voor eierstok- en borstkanker. Het relatieve risico op borstkanker zou bij elke 12 maanden durende borstvoedingsperiode met 4,3 % dalen. Bovendien gaat borstvoeding ook gepaard met een aanzienlijk calorieverlies, waardoor de moeder sneller haar aanvankelijke gewicht terugkrijgt. Verder is uit epidemiologische studies gebleken dat vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, minder risico lopen op heupfracturen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/09/2004 - 00h00 Persbericht van de Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding vzw, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

De weldaden van borstvoeding Gepubliceerd op 18/10/2012 - 14h48

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar is nog veel meer ... Borstvoeding is bevorderlijk voor het contact van de baby met de huid, de warmte, de reuk en de stem van zijn moeder. Borstvoeding heeft tal van nutritieve, fysiologische en psychologische e...

Meer artikels