PUBLICITÉ

Borstvoeding is goed voor het hart van de moeder

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2009 - 00h00
-A +A

De voordelen van borstvoeding worden almaar meer bekend. Een recente studie bevestigt nu ook de heilzame effecten voor de gezondheid van hart en bloedvaten van de moeder. Vrouwen die borstvoeding geven, zouden in de menopauze minder hart- en vaatproblemen hebben

PUB

Borstvoeding beïnvloedt de gezondheid van hart en bloedvaten van de moeder


Hart- en vaataandoeningen behoren hier in het westen tot de voornaamste doodsoorzaken. Het is dus cruciaal om alle troeven optimaal in te zetten. Waarom zouden we jonge vrouwen dus niet aansporen om borstvoeding te geven?
Borstvoeding biedt namelijk niet alleen voor het kind, maar ook voor de moeder heel wat voordelen. Een studie die onlangs bij 140.000 vrouwen in de menopauze werd verricht, heeft aangetoond dat borstvoeding heilzaam werkt op hart en bloedvaten. Vrouwen van boven de vijftig die in hun leven minstens een maand borstvoeding hebben gegeven, hebben een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte en een kleiner risico op diabetes van het type 2 dan andere vrouwen. Op termijn lopen ze daardoor minder risico op hartinfarcten of cerebrovasculaire accidenten, twee aandoeningen met een vaak dodelijke afloop. Bij vrouwen die in hun leven meer dan een jaar gezoogd hebben, daalt het risico op hart- en vaataandoeningen met 10%.

De borst geven - ook al is het maar voor een korte periode - is met andere woorden goed voor hart en bloedvaten. En hoe langer vrouwen doorgaan met borstvoeding, hoe meer uitgesproken de effecten zijn.
Slotsom: borstvoeding biedt op lange termijn (hier is dat vanaf het 35e levensjaar) blijvende voordelen.

Nog even de voordelen van borstvoeding op een rijtje


Voor het kind:
Betere ontwikkeling en groei van het kind.
Beschermt tegen darm- en luchtweginfecties.
Preventie van allergieën (vanaf 4 maanden borstvoeding).
Preventie van hart- en vaataandoeningen op volwassen leeftijd (cholestérol, hoge bloeddruk…).
Preventie van diabetes van het type 1.
Preventie van overgewicht.
Preventie van kanker.

Voor de moeder:
Preventie van obesitas.
Preventie van hart- en vaataandoeningen.
Vlotter herstel van de bevalling.
Makkelijker gewichtsverlies na de bevalling
Daling van het risico op borstkanker en eierstokkanker.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2009 - 00h00 Schwarz EB, Ray RM, Stuebe AM et al. Obstetrical Gynecology, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding biedt bescherming tegen astma Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

Meer artikels