PUBLICITÉ

Borstvoeding is goed voor de gezondheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00
-A +A

Sinds 1992 organiseert de Wereldvereniging voor Borstvoeding de Wereldweek voor Borstvoeding. Een gelegenheid om de promotieacties in de verf te zetten.

PUB

Rond het thema “Borstvoeding is goed voor de gezondheid: zowel voor het kind als voor de moeder”, zal de wereldweek voor borstvoeding in Frankrijk worden gehouden van 1 tot 7 oktober 2002 en in Vlaanderen van 30 september tot 6 oktober.Bij gebrek aan subsidies is niets voorzien voor het Franstalige landsgedeelte.Om de vele weldaden van borstvoeding in de verf te zetten, zullen in de kraamklinieken veel bijeenkomsten worden georganiseerd tussen zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en gezondheidswerkers (artsen, kinderverzorgsters, vroedvrouwen, maatschappelijk werkers, gezinstherapeuten, enz.). Die bijeenkomsten dienen om informatie te geven over borstvoeding. We stellen inderdaad vast dat een aantal moeders borstvoeding zouden hebben gegeven als ze goed waren geïnformeerd en begeleid. De begeleiding bestaat er gewoon in de vrouwen te helpen bij de borstvoeding. Dat gaat van het aangeven van een juiste houding om de borst te geven tot het geruststellen van ongeruste moeders: heb ik genoeg melk? Is de melk goed?... Ook worden adviezen voor een goed hygiëne gegeven.

Totale versmelting

Het kind krijgt via de moedermelk antilichamen of antistoffen waarmee het infecties kan bestrijden. Borstvoeding bevordert ook de darmtransit en vermindert de kolieken en opzetting van de buik. Borstvoeding creëert ook een zeer belangrijke psychoaffectieve band tussen moeder en kind, iets wat bijzonder gunstig is voor het kind. Volgens recente studies verlaagt borstvoeding de mortaliteit, de morbiditeit, de frequentie en de ernst van bepaalde infectieziekten zoals diarree, oorontsteking (of otitis), Haemophilus-infecties, sepsis, hersenvliesontsteking (of meningitis) en urineweginfecties bij het kind. Borstvoeding heeft een gunstige invloed op de periode tussen de bevalling en de eerste regels, bevordert het gewichtsverlies, heeft een contraceptief effect en vermindert de kans op botontkalking bij de moeder. Of borstvoeding ook beschermt tegen borst- en eierstokkanker, is nog omstreden. Bij kinderen voorkomt borstvoeding zwaarlijvigheid en allergie.

Situatie in Frankrijk

Die week is ook de gelegenheid om een overzicht te geven van de situatie in Frankrijk wat borstvoeding betreft. Iets meer dan de helft van de Franse vrouwen geeft bij de geboorte borstvoeding (52,3%). Maar in vergelijking met andere landen, met inbegrip van de geïndustrialiseerde landen, is de situatie eerder slecht. Bijv. in het jaar 2000 heeft 29% van de vrouwen in het Département du Rhône de borstvoeding stopgezet binnen 3 weken en nog eens 29% tussen 3 weken en 3 maanden. Minder dan de helft van de vrouwen die bij de geboorte borstvoeding geeft, zal dus na 3 maanden nog borstvoeding geven.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00 borstvoeding.com/
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding is goed voor het hart van de moeder Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

De voordelen van borstvoeding worden almaar meer bekend. Een recente studie bevestigt nu ook de heilzame effecten voor de gezondheid van hart en bloedvaten van de moeder. Vrouwen die borstvoeding geven, zouden in de menopauze minder hart- en vaatprob...

Meer artikels