PUBLICITÉ

Borstvoeding: hoe vroeger, hoe beter!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 09h57
-A +A

Een geslaagde borstvoeding is een borstvoeding die vroeg begint. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het zelfs belangrijk om de pasgeboren baby voor zijn eerste voeding binnen het uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dr. Liliane Gilbert is kinderarts en consulente bij ONE, de Franstalige zusterorganisatie van Kind en Gezin. Ze legt ons uit waarom.

PUB

Borstvoeding verloopt beter als men er vroeg mee begint

Als de pasgeboren baby zijn eerste voeding tijdens het eerste uur van zijn leven krijgt, zal de hele periode van de borstvoeding over het algemeen beter verlopen. “De baby en de moeder produceren allebei veel adrenaline op het moment van de bevalling. Dat is evident”, vertelt dr. Liliane Gilbert. “Daarom is de baby het eerste uur na de geboorte heel rustig als hij wakker wordt. Daarna slaapt hij gedurende 24 uur heel veel om van de zware inspanning te bekomen. Het is dan ook heel belangrijk dat dat rustige moment gebruikt wordt om hem aan de borst te leggen. Het is trouwens bewezen dat als dat binnen het uur na de geboorte gebeurt de kans groter is dat de borstvoeding goed zal verlopen”.

Vroege eerste voeding: een kwestie van bacteriën

De eerste voeding, of ze nu vroeg gegeven wordt of niet, is van kapitaal belang voor de gezondheid van baby’s. Die voeding maakt namelijk dat de eerste bacteriën die de darmen van de pasgeboren baby koloniseren zogenaamde goede bacteriën zijn, dat zijn de bacteriën die uit de melk van de moeder komen. Het is nog een reden om de baby zo snel mogelijk na de bevalling te laten drinken: dat voorkomt dat andere bacteriën afkomstig uit de omgeving van de baby in zijn darmen binnendringen vóór de melk van zijn moeder dat kan doen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 09h57
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels