PUBLICITÉ

Borstvoeding biedt bescherming tegen astma

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 29/11/2001 - 00h00
-A +A

Borstvoeding biedt tal van voordelen die worden erkend door de wetenschappelijke en de medische gemeenschap. Maar er is nog discussie over de vraag of borstvoeding de baby ook beschermt tegen allergische aandoeningen.

PUB

Er gaat niets boven borstvoeding

Baby's die borstvoeding krijgen, zijn minder vaak ziek en beter gevoed dan baby's die een andere voeding krijgen. Als alle baby's tot de leeftijd van 6 maanden enkel borstvoeding zouden krijgen, zou men jaarlijks de dood van anderhalf miljoen baby's kunnen voorkomen en zouden de gezondheid en de ontwikkeling van miljoenen andere baby's duidelijk beter zijn ( http://www.unicef.org/french/ffl/04/).Volgens een nieuwe analyse zou borstvoeding het risico op astma bij het kind verkleinen.Astma is een ziekte die in de ontwikkelde landen sterk toeneemt. Daarom moet alles in het werk worden gesteld om die trend om te keren.

Moedermelk biedt bescherming tegen allergisch astma

Bij analyse van alle studies over het effect van borstvoeding en het optreden van astma later bij het kind blijkt dat borstvoeding tijdens de eerste drie levensmaanden, vooral bij kinderen uit een atopische (met allergische antecedenten) of allergische familie, bescherming biedt tegen astma.Waarschijnlijk daalt het risico op astma doordat de baby niet in contact komt met voedselallergenen die niet van de moeder zijn, of doordat moedermelk een immunomodulerend effect heeft.Talrijke bevestigingenOddy et al. hebben vastgesteld dat kinderen die de eerste vier maanden uitsluitend borstvoeding hadden gekregen, minder risico op astma liepen op de leeftijd van 6 jaar. Het zou kunnen dat flesvoeding de eerste dagen allergische reacties veroorzaakt.In geval van allergische problemen remt borstvoeding het ontstaan van allergische rhinitis, astma en eczeem vaak af.

De juiste verklaring daarvoor is nog niet duidelijk, maar de resultaten zijn in ieder geval een bijkomend argument om borstvoeding te promoten.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 29/11/2001 - 00h00 Gdalevich M et al. J. Pediatr 2001; 139: 261-266.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De weldaden van borstvoeding Gepubliceerd op 18/10/2012 - 14h48

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar is nog veel meer ... Borstvoeding is bevorderlijk voor het contact van de baby met de huid, de warmte, de reuk en de stem van zijn moeder. Borstvoeding heeft tal van nutritieve, fysiologische en psychologische e...

Borstvoeding goed tegen astma bij kinderen Geüpdatet op 19/02/2008 - 00h00

Franse onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat borstvoeding een bescherming biedt tegen astma. Aan de hand van een studie uitgevoerd bij pasgeboren kinderen konden ze bewijzen dat de passage van de ingeademde allergene stoffen via de moedermelk de...

Meer artikels