PUBLICITÉ

Borstvoeding als natuurlijke oplossing: opgelet met de term natuurlijk!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/03/2016 - 15h49
-A +A

Volgens een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift is promotie voeren voor borstvoeding als natuurlijke voedingsmethode voor baby’s niet meteen optimaal.

PUB

Natuurlijk is niet altijd beter!

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om een kind te voeden. Alle dieren doen het zo, en het is de meest directe manier van voeden die je kunt hebben tussen moeder en kind. Het probleem, aldus de experts die zich in het tijdschrijft Pediatrics over de kwestie uitlaten, zit ‘m niet in het woord ‘natuurlijk’ als dusdanig, maar in het gebruik van die term. Als borstvoeding gepromoot wordt om de eenvoudige reden dat het natuurlijk is, zou dat betekenen dat alles wat natuurlijk is ook goed is voor de baby.

En die extra stap zetten, houdt voor ouders toch wel gevaren in. Aan vaccins is bijvoorbeeld niets natuurlijks, maar ze zijn een heel doeltreffend middel om kinderen te beschermen tegen tal van ziektes. Almaar meer ouders weigeren echter om hun kind in te enten, en dat leidt tot een toename van het aantal gevallen van bepaalde gevaarlijke ziektes die we de wereld uit waanden, zoals mazelen…

Voor borstvoeding geldt wat voor al de rest geldt: we moeten alles in zijn context zien

De onderzoekers stelden natuurlijk borstvoeding zelf niet in vraag, maar ze wezen op iets belangrijks: alle woorden die gebruikt worden om een boodschap over te brengen aan de samenleving zijn van belang. De verantwoordelijkheid voor dit woordgebruik ligt uiteraard bij de media en de overheid, niet bij de ouders die proberen de juiste keuzes te maken voor hun kinderen.

Maar het is de taak van de ouders om kritisch te staan tegenover alle informatie die ze krijgen en om er bewust voor te kiezen die informatie op een rationele manier te benaderen. Wat of wie is de bron van de informatie?  Wie kan ik vertrouwen? Welke consensus bestaat er tussen wetenschappers over dit onderwerp? Dat zijn de vragen die ouders zich moeten stellen als ze beslissingen nemen die de gezondheid van hun kind aanbelangen. En niet of iets al dan niet natuurlijk is!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/03/2016 - 15h49
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s? Gepubliceerd op 15/09/2016 - 17h14

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

Meer artikels