PUBLICITÉ

Borstvlieskanker bij rokers

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00
-A +A

Roken is de voornaamste risicofactor voor longkanker. Maar rokers lopen ook een verhoogd risico op andere longaandoeningen zoals pneumothorax (klaplong) en borstvlieskanker (mesothelioom). We nemen de longaandoeningen en het verband met roken onder de loep.

PUB

Roken en borstvlieskanker


Borstvlieskanker of mesothelioom wordt vooral veroorzaakt door asbest, maar ook roken vormt een belangrijke risicofactor. Het risico op mesothelioom is vooral hoog bij mensen die beroepshalve worden blootgesteld aan asbest, en daaronder bevinden zich net meer en meer rokers.
Deze kanker is zeldzaam (in Frankrijk worden er jaarlijks 1.000 geregistreerd), maar wel heel agressief en de prognose is vrij somber. Deze vaak met longkanker, verwarde aandoening tast in het begin vooral het borstvlies aan, dat is het vlies dat rond de longen zit en de borstholte bekleedt. De asbestvezels en kankerverwekkende stoffen in sigarettenrook dringen in het borstvlies en brengen daar een ontsteking teweeg, met fibreuze littekens als gevolg. De mesotheliale cellen veranderen uiteindelijk in kwaadaardige tumoren.
Wat zijn de symptomen en alarmsignalen? Vooral ademhalingsproblemen en pijn in de borstkas, maar ook gewichtsverlies, koorts, zweten 's nachts en hoesten.

Asbest werkt ook borstvliesontsteking in de hand


Asbest verhoogt ook het risico op pleuritis of borstvliesontsteking. Deze aandoening is te herkennen aan acute pijn in de borst, vaak gepaard gaand met zwaar ademen of hoesten. Door de ontsteking glijden het long- en het borstvlies niet meer normaal over elkaar en doen ze bij het bewegen pijn. Ademnood, koorts, rillingen, droge hoest en een algemeen onbehaaglijk gevoel vervolledigen het plaatje .
Maar anders dan bij borstvlieskanker is de diagnose van pleuritis makkelijk te stellen omdat het piepen van de vliezen die tegen elkaar wrijven kenmerkend is en met de stethoscoop kan worden opgespoord.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/05/2010 - 00h00 Het Franse 'Institut national du cancer (INCa)', www.e-cancer.fr ; Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de symptomen en oorzaken van een klaplong? Geüpdatet op 06/05/2013 - 11h58

Hebt u ademnood, moeite om te ademen , druk op de borst of voelt u zich moe? Misschien hebt u wel pneumothorax, beter bekend als klaplong. Deze ziekte is een aandoening van het borstvlies. Dat is een dun vlies rond de longen. Wat zijn de symptomen? H...

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom Gepubliceerd op 19/02/2013 - 14h26

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom is een zeldzame en heel agressieve kanker. De kanker is moeilijk op te sporen en wordt vaak verward met longkanker. In het merendeel van de gevallen wordt ze veroorzaakt door inademing van asbest .

Hoest u? Wacht niet om naar de oorzaak te zoeken! Gepubliceerd op 31/12/2012 - 12h01

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de oorzaak van hoesten niet altijd bij de ademhaling . Een aanslepende hoest kan ook het gevolg zijn van een ernstige ziekte zoals een hart- of longaandoening, een ziekte van het spijsverteringsstelse...

Bronchitis en rokerslong: test uw kennis! Gepubliceerd op 07/01/2013 - 14h53

Bronchitis komt veel voor bij rokers, zoveel dat ze er zich zelfs geen zorgen meer over maken. Maar rokers lopen ook gevaar om COBP of Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie te krijgen, beter bekend als de rokerslong. Dat zou ze moeten aanzetten...

Meer artikels