PUBLICITÉ

Borstkanker opsporen: eindelijk op het goede spoor!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/10/2002 - 00h00
-A +A

De Franstalige Gemeenschap had het reeds lang beloofd, maar nu is het eindelijk zo ver: gratis screening op borstkanker door middel van een mammografie, Mammotest genaamd.

PUB

Pro memorie, de screening is gericht tot alle vrouwen van 50 tot 69 jaar. Alle betrokkenen zullen een brief krijgen waarin staat wat ze moeten doen. Normaal had alles reeds klaar moeten zijn op het einde van de vakantie, maar blijkbaar heeft men om technische redenen wat vertraging opgelopen.Het was echter onmogelijk iedereen tegelijkertijd aan het onderzoek te laten deelnemen, en daarom werd een beurtrol opgesteld.

Even en oneven

Vrouwen die geboren zijn op een even dag, zullen tussen oktober en december een brief krijgen, naargelang de geboortemaand. De vrouwen die geboren zijn op een oneven dag, zullen een brief krijgen in januari en december 2003, nog steeds naargelang de geboortemaand. In 2004 zal het dus de beurt zijn aan de vrouwen die geboren zijn op een even dag in januari en december.

U kunt het als volgt onthouden: op even jaren zal het onderzoek worden voorgesteld aan vrouwen die op even dagen geboren zijn, en op oneven jaren aan vrouwen die op een oneven dag geboren zijn.
Dat betekent dat elke vrouw tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar gratis een screeningonderzoek kan krijgen. Ze moeten overigens niet wachten op een uitnodiging: ook hun behandelde arts kan het onderzoek voorschrijven, nog steeds gratis.

Niet overal!

Het onderzoek kan slechts worden uitgevoerd in de 77 erkende centra die het bewijs hebben moeten leveren dat hun materiaal goed werkt. De lijst van de centra wordt meegestuurd. Een mammografie uitgevoerd bij uw gynaecoloog of borstspecialist zal dus misschien niet gratis zijn. Als het resultaat twijfelachtig is, zal de patiënte worden uitgenodigd voor een aanvullend onderzoek. In 9 gevallen op 10 zal de afwijking niet ernstig zijn. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn: echografie, radiografie...

Die onderzoeken worden bij voorkeur uitgevoerd door een borstspecialist (of senoloog). Het is immers van het grootste belang dat een precancereus letsel, dat gemakkelijk kan worden behandeld, niet wordt gemist.
Meer informatie vindt u op de website van de Franstalige GemeenschapSite van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/10/2002 - 00h00 Communauté Française Wallonie-Bruxelles
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

Mammografieën: welk impact hebben de valse positieven? Geüpdatet op 02/09/2015 - 13h08

Zo veel mogelijk screenen op borstkanker om elke borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen: het lijkt logisch, maar dat is het niet. De reden zijn de zogenaamde valse positieven, tests die ten onrechte aangeven dat er kanker aanwezi...

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Meer artikels