PUBLICITÉ

Borstkanker : het Angelina Jolie-effect

Gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 12/04/2014 - 01h07
-A +A

Sinds de actrice bekend maakte dat ze preventief haar beide borsten heeft laten wegnemen, is het aantal consultaties in de gespecialiseerde centra explosief gestegen.

Terecht of niet?

PUB

Dat de gezondheidsproblemen van celebrity’s ook in de media aan bod komen, is een mes dat aan twee kanten snijdt. Als we van iemand die iedereen kent te horen  krijgen dat hij of zij kanker, een chronische neurologische ziekte of diabetes heeft, voelen we ons zeker minder alleen. Sommige patiënten zullen er zelfs door worden aangemoedigd om hun eigen gedrag te enten op dat van hun favoriete acteur. En misschien helpt het ze om beter om te gaan met hun ziekte.

Door de aandacht van de media kunnen ook minder bekende ziektes belicht worden die deze erkenning nodig hebben om fondsen aan te trekken. Maar die plotselinge extreme aandacht heeft ook een keerzijde. Het creëert een onterecht gevoel van paniek of doet boodschappen circuleren die - als ze niet voldoende worden uitgelegd - verwarring kunnen stichten.

De zaak Angelina Jolie

Filmactrice Angelina Jolie heeft dus beslist om aan het grote publiek bekend te maken dat ze preventief haar borsten laat wegnemen. Waarom laat ze die operatie uitvoeren? Omdat ze lijdt aan een erfelijke mutatie van het BRCA-gen en daardoor de kans heel groot is (55 tot 85%) dat ze vroeg of laat borstkanker krijgt.

Deze bloedmooie vrouw heeft dus de moed gehad om te bewijzen dat vrouwen hun vrouwelijkheid ook na een dubbele mastectomie - en reconstructie - kunnen behouden. Het is een boodschap van moed en hoop voor de miljoenen vrouwen over de hele wereld die in het kader van borstkanker een borst operatief moeten laten wegnemen. Zo’n operatie is lichamelijk invaliderend, maar is vooral psychologisch traumatiserend.

Behandeling en preventie: niet te verwarren

Het grote verschil met de meeste patiënten is dat Angelina Jolie zich in een preventief en niet in een curatief kader laat opereren. Ter herinnering nog enkele cijfers: 12% van de vrouwen krijgen in de loop van hun leven borstkanker. Bij een mutatie BRCA1 of 2 stijgt het risico naar 55 tot 85%, dat is enorm. Maar omgekeerd gaat het in amper 5 tot 10% van de gevallen van borstkanker om patiënten met dit type van mutatie.

Post gepubliceerd door Dr Philippe Violon op 12/04/2014 - 01h07
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Borstkanker: zit het in mijn genen? Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.

Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Meer artikels