PUBLICITÉ

Borstkanker en gewichtstoename: welk verband?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h33
-A +A

Uit de statistieken blijkt dat vrouwen die borstkanker krijgen in het eerste jaar na de diagnose gemiddeld 2,5 tot 4 kg bijkomen. Er zijn factoren die deze gewichtstoename verklaren, maar het is belangrijk om na borstkanker een stabiel BMI te behouden. Een woordje uitleg. 

PUB

Vrouwen komen vaak bij na borstkanker

Het is bekend dat er na een diagnose van borstkanker - inclusief de periode van de behandeling of erna - gewichtstoename optreedt. Concreet komen vrouwen gemiddeld één tot zes kilo bij in het eerste jaar na hun diagnose; dat is ook het jaar dat ze hun behandeling krijgen. Die gewichtstoename treft de grote meerderheid van de vrouwen, en we weten dat het in belangrijke mate bijdraagt tot een vermindering van de levenskwaliteit voor de patiënten die de kanker overleven. 

Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename na kanker?

De patiënten komen om te beginnen bij door de behandeling zelf. Die zorgt voor een toename van de vetmassa en een afname van de spiermassa. Alles hangt weliswaar af van de toegediende medicijnen, maar algemeen gesproken is de evolutie van het gewicht niet gunstig. Daarnaast worden er tamelijk vaak corticosteroïden voorgeschreven om de bijwerkingen van de chemotherapie op te vangen. Ook die middelen leiden makkelijk tot gewichtstoename, vooral in het gezicht en de buikzone.

Chemotherapie kan trouwens ook een verandering in de smaakwaarneming teweegbrengen. De behandeling is ook een periode van intense vermoeidheid en soms grote angsten. In die omstandigheden een evenwichtige voeding behouden, is niet vanzelfsprekend. Troostvoeding of suiker neemt dan soms een belangrijke plaats in. En ook de lichaamsbeweging vermindert om diezelfde redenen. Het zijn dus allemaal factoren die ervoor zorgen dat er gemakkelijk enkele kilo’s bijkomen.  

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h33

Ammitzbøll, G. et al., Eur J Cancer. 2016 Oct;66:67-74. doi: 10.1016/j.ejca.2016.07.010. Epub 2016 Aug 15.

Journal of Clinical Oncology, 2001. Journal of Clinical Oncology, 2002. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Borstkanker: zit het in mijn genen? Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.

Is borstkanker te voorkomen? Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

Onze voeding, levenshygiëne... sommige elementen hebben we helemaal zelf in de hand om ons tegen borstkanker te beschermen. Dit zijn de beste tips uit de meest recente studies. Informatie heet van de naald dus!

Meer artikels