PUBLICITÉ

Borstkanker en deodorant: hardnekkige geruchten

Gepubliceerd door Dr. Marc Espier & Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00
-A +A

Onlangs verschenen er twee studies die stellen dat er een verband bestaat tussen deodorants en het risico op borstkanker. Wat moeten we daarvan denken? Gaat het om meer dan geruchten?

PUB

Verhogen deodorants de kans op borstkanker? Dat is de vraag waar het om draait. Het team van dr. Darbre bestudeerde 20 tumoren van borstkankerpatiëntes en stelde daarbij in de tumoren een hoge concentratie parabens (p-hydroxybenzoëzuurester) vast. Het is de eerste keer dat het gehalte van deze substanties rechtstreeks gemeten wordt in het borstkankerweefsel. Het aantal bestudeerde tumoren is echter bijzonder laag.

Parabens is aanwezig in de voeding en wordt gebruikt in tal van schoonheidsproducten, onder meer als antimicrobieel middel in deodorants. De stof heeft ook oestrogene eigenschappen en zou daardoor de ontwikkeling van borstkanker kunnen bevorderen. De kans de parabens door de huidbarrière gaat en de borsten bereikt, is zeer hoog, zonder dat andere wegen evenwel kunnen worden uitgesloten. De vraag blijft echter: in welke mate?Vroegere epidemiologische studies hadden geen verhoogd risico opgespoord bij het gebruik van deodorants in het algemeen, maar ze hielden geen rekening met de samenstelling van de gebruikte producten en bevatten veel vertekeningen.

We herinneren eraan dat de ontwikkeling van borstkankers ongetwijfeld al begint van in de adolescentie en dat de oestrogenen in industriële producten (pesticiden bijvoorbeeld) daarbij mogelijk een rol spelen.Deze nieuwe studie levert opnieuw steun aan deze hypothese, die echter nog wel moet worden bevestigd.We mogen echter geen voorbarige conclusies trekken, want het gaat tenslotte nog altijd maar om speculaties.

Een andere studie wijst op een verband tussen het gebruik van een deodorant na het scheren van de oksels (dat microletsels veroorzaakt, waardoor chemische producten beter zouden kunnen doordringen) en het borstkankerrisico. 437 borstkankerpatiëntes werden in groepen verdeeld op basis van hun lichaamshygiënegewoonten (gebruik van een deodorant en scheren van de oksels) en van de leeftijd waarop de diagnose werd gesteld. Zo stellen dr. McGrath en zijn team vast dat bij vrouwen die deze verzorging vaak toepassen, vroeger borstkanker wordt gediagnosticeerd. We benadrukken dat deze analyse geen rekening hield met de samenstelling van de deodorants. Bovendien kunnen we alleen maar betreuren dat er geen vergelijking was met een controlegroep, d.w.z. vrouwen zonder borstkanker. We wijzen er ook op dat een gelijkaardige studie bij 1.500 vrouwen in 2002 geen enkel dergelijk verband blootlegde.

Slotsom: er zijn nog absoluut onvoldoende gegevens om te veronderstellen dat het gebruik van een deodorant borstkanker kan veroorzaken. Ook al kan dat verband niet uitgesloten worden, er zijn bijkomende en grootschalige studies nodig. Bovendien moet de risicograad vergeleken worden met de rol van de belangrijkste risicofactoren voor borstkanker: leeftijd en familiale antecedenten.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Marc Espier & Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/03/2004 - 00h00 Darbre P.D. et coll., Concentrations of parabens in human breast tumours, Journal of Applied Toxicology, 2004; 24: 5-13. McGrath et coll., Eur. J. Cancer Prev., 12(6) : 479-85, december 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ