PUBLICITÉ

Borstkanker : eerste resultaten van de screeningcampagne

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 11/02/2003 - 00h00
-A +A

In 2001 werd in België een programma voor systematische screening op borstkanker opgezet. Ter herinnering, de campagne biedt vrouwen van 50 tot 69 jaar de mogelijkheid zich om de 3 jaar gratis te laten onderzoeken (Borstkanker opsporen: eindelijk op het goede spoor). Er is slechts één probleem, de screening dient plaats te vinden in één van de 11 erkende centra om zeker te zijn van de kwaliteit van de mammografie en de interpretatie van de foto's. Elke mammografie wordt door twee gespecialiseerde radiologen onafhankelijk van elkaar bekeken.

PUB

De taken werden verdeeld in de verschillende gemeenschappen en gewesten van het land. In het Franstalige landsgedeelte is de campagne iets later gestart. De resultaten werden toevertrouwd aan het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, dat nu een eerste rapport heeft gepubliceerd over de mortaliteit door borstkanker.

Triest record

Jaarlijks worden 6.000 nieuwe gevallen van borstkanker gediagnosticeerd en overlijden 2.400 vrouwen aan borstkanker. België telt ongeveer 5,2 miljoen vrouwen. Het percentage borstkanker in België is zeer hoog in vergelijking met andere landen. De campagne heeft vooral tot doel de mortaliteit door borstkanker te verlagen. Analyse van de factoren die een invloed hebben op de mortaliteit door borstkanker, maakt integraal deel uit van het actieplan tegen borstkanker. Uit de studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat de mortaliteit door borstkanker in 40 jaar tijd met 75% gestegen is : van 1.405 in de periode 1954-1959 naar 2.454 in de periode 1990-1996. Als we de resultaten bekijken per leeftijdsgroep, is de mortaliteit door borstkanker gestegen van 25-27 per 100.000 inwoners in de jaren ‘50 naar 35-36 per 100.000 inwoners in het midden van de jaren '80, en vervolgens stabiel gebleven. De mortaliteit door borstkanker is groter in het noorden van het land dan in het zuiden. De mortaliteit is het hoogst in de provincie West-Vlaanderen. Maar sinds het begin van de jaren ‘90 nemen de verschillen af. Momenteel overlijdt 3% van de vrouwen aan borstkanker vóór de leeftijd van 75 jaar.

De weldaden van screening... en nieuwe behandelingen

Er is dus een dalende trend, maar de specialisten van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid schrijven dat vooral toe aan de vroege opsporing en een efficiëntere behandeling.De impact van een preventiecampagne wordt overigens pas duidelijk 5 tot 7 jaar na het begin van de campagne. Het is dus nog te vroeg om de effecten ervan te evalueren. Wel moet de campagne worden voortgezet en moeten de gegevens verder worden verzameld, verklaren de verantwoordelijke van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. We zouden er moeten in slagen de mortaliteit door borstkanker met 30% te verlagen.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 11/02/2003 - 00h00 “Trend of Breast Cancer Mortality in Belgium”, Institute of Public Health 31 januari 2003. (enkel in het Engels).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Borstkanker: zit het in mijn genen? Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.

Meer artikels