PUBLICITÉ

Borstkanker: doe aan sport!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00
-A +A

De maand oktober staat traditioneel in het teken van de strijd tegen borstkanker. De vereniging Europa Donna, de Europese coalitie tegen borstkanker, legt dit jaar de nadruk op het grote belang om regelmatig een fysieke activiteit te beoefenen.

PUB

Het risico op borstkanker verlagen, een hoogstnoodzakelijke strijd


Borstkanker is tegenwoordig in Europa de meest voorkomende kanker. Jaarlijks worden meer dan één miljoen gevallen gediagnosticeerd en 500 000 vrouwen overlijden aan de gevolgen. Het sterftecijfer bij vrouwen die getroffen zijn door borstkanker lijkt te verminderen dankzij de vooruitgang van de geneeskunde, maar de stijging van het aantal gevallen van borstkanker is van die aard dat het totaal aantal slachtoffers toch steeds toeneemt. In vergelijking met de jaren '70 worden nu 2,5 keer meer borstkankers gediagnosticeerd! Het is bijgevolg enorm belangrijk om te weten te komen hoe we het risico om borstkanker te ontwikkelen kunnen verlagen.

Fysieke activiteit, een belangrijke beschermende factor tegen borstkanker


Er bestaan risicofactoren voor borstkanker waaraan we niets kunnen veranderen. Denk daarbij aan genetische factoren of doodeenvoudig aan de leeftijd. Heel wat andere risicofactoren kunnen we echter wel beïnvloeden! Dit jaar heeft Europa Donna geopteerd om de nadruk te leggen op de fysieke activiteit. Volgens de gegevens verstrekt door een aantal recente en betrouwbare onderzoeken, is fysieke inactiviteit in vele gevallen medeverantwoordelijk voor borstkankers. Elk bijkomend uur sportbeoefening zou het risico op borstkanker met 6% verlagen. Elke fysieke activiteit is heilzaam voor de gezondheid, zolang ze maar regelmatig is en ernstige inspanningen vergt (ieder volgens zijn mogelijkheden uiteraard!). Een fysieke activiteit beoefend in het kader van het beroeps- of gezinsleven (huishouden, verplaatsingen op het werk) is heilzaam, maar minder dan sportbeoefening tijdens de vrije tijd. Jongvolwassenen en vrouwen die nog niet in de menopauze zijn, zullen de heilzame werking het snelst gewaarworden. Er is blijkbaar geen verband met het gewicht: ook vrouwen die niet aan overgewicht lijden, hebben er alle voordeel bij aan sport te doen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2009 - 00h00 Prof. Peter Doyle, Persconferentie Europa Donna, Brussel, 30 september 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borsten van sportvrouwen: voorzichtigheid geboden... Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h51

Ook voor uw borsten is sportbeoefening een prima activiteit. Eén van de voordelen van sport is dat u daarmee de risico's op borstkanker kunt verkleinen. Toch kan sporten ook nadelig zijn voor uw borsten indien u verzuimt een aantal maatregelen te tre...

Sport en borstkanker Geüpdatet op 26/08/2003 - 00h00

Helpen sport en lichaamsbeweging borstkanker te voorkomen en versnellen ze de genezing na een operatie? Studies in Azië, Europa en Amerika lijken die stelling te bevestigen.

Meer artikels