PUBLICITÉ

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/03/2006 - 00h00
-A +A

Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico van borstkanker, maar ook dit is nu weerlegd.

PUB

Miniem risico van een scheur van het siliconenzakje

Borstimplantaten worden al een dertigtal jaren gebruikt in het kader van plastische of herstellende ingrepen, bijvoorbeeld na borstkanker. Ze werden er aanvankelijk van beschuldigd dat ze de risico's van bepaalde ziekten, vooral van auto-immuunziekten (lupus, reumatoïde artritis...), deden stijgen, maar zijn nu vrijgesteld van alle verdenking. Ook het risico van een scheur in het zakje werd weerlegd of eerder als miniem beschouwd.

Geen hoger risico van borstkanker

Maar er hing nog wat geheimzinnigheid rond het risico van borstkanker. Dit vermoeden wordt weerlegd door de resultaten van een nieuwe grootschalige studie. Deze test had betrekking op bijna 3.000 vrouwen die tussen 1973 en 1995 een prothese kregen. Het aantal gevallen van kanker werd vergeleken met de algemene bevolking en met een groep controlepersonen. De auteurs registreerden 163 gevallen van kanker bij de vrouwen met een implantaat, in vergelijking met 138 gevallen die in de algemene bevolking courant zijn. We merken op dat de opvolgingsperiode bij de oudste plastische ingrepen 30 jaar bedroeg. Dit is m.a.w. de langste opvolgingsstudie ooit.De auteurs vinden geen enkele significante verhoging van het risico van (borst- of andere) kanker na de plaatsing van een siliconenprothese.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/03/2006 - 00h00 Friis S. et al,et al., Int. J. Cancer, 118: 998 -1003, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Siliconen implantaten: gevaar voor scheuren Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Nu bewezen is dat borstprothesen op basis van siliconen het risico op kanker en auto-immuunziekten niet verhogen, mogen ze opnieuw gebruikt worden in Frankrijk. Blijft echter het risico dat de zak scheurt. Dat risico werd onlangs opnieuw geëvalueerd....

Kalmeermiddelen: opgepast voor borstkanker! Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Vrouwen die kalmeermiddelen of neuroleptica nemen, hebben 16% meer kans om borstkanker te ontwikkelen! Aangezien ze meer risico lopen, moeten ze ook van nabij worden opgevolgd en moet de ziekte worden opgespoord.

Vijf vragen over borstprothesen Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Borstprothesen dienen niet alleen om de grootte van de borsten te veranderen. Nu de overlevingskansen na borstkanker gestegen zijn, vermeerdert ook het aantal vrouwen die na een mammectomie borstprothesen nodig hebben. U vindt hieronder nuttige en pr...

Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Meer artikels