PUBLICITÉ

Borsten van sportvrouwen: voorzichtigheid geboden...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/07/2012 - 17h51
-A +A

Ook voor uw borsten is sportbeoefening een prima activiteit.

Eén van de voordelen van sport is dat u daarmee de risico's op borstkanker kunt verkleinen. Toch kan sporten ook nadelig zijn voor uw borsten indien u verzuimt een aantal maatregelen te treffen zoals het dragen van een sportbeha die de nodige steun en bescherming biedt.

PUB

Sport en borsten, wees op uw hoede voor letsels

Hoe meer de vrouwen aan sport doen, hoe kleiner het risico om borstkanker te ontwikkelen. Vanuit dit standpunt, hebben sportvrouwen dus een zeker voordeel ten opzichte van vrouwen die niet aan sport doen.

Tijdens de fysieke activiteit, worden de borsten echter dikwijls blootgesteld aan letsels. Bij teamsporten bijvoorbeeld, is er een verhoogd risico op valpartijen en botsingen en bij het besturen van een auto, is het de veiligheidsgordel die de borsten kan verwonden. En dan spreken wij nog niet over sporten die te intensief beoefend worden (fietsen en joggen bij koud en vochtig weer).

Al deze voorbeelden kunnen leiden tot letsels, die op hun beurt bloeduitstortingen van verschillende grootten kunnen veroorzaken. Die uitstortingen zijn na enkele weken meestal verdwenen, maar er kan wel kalkvorming (calcificatie) ontstaan. Het is precies die calcificatie die later tot problemen kan leiden tijdens de diagnose van borstkanker door een mammografie. De kalkvorming kan niet de oorzaak zijn van een tumor, maar kan de beelden van de radiografie wel verstoren, waardoor twijfel kan ontstaan bij het mammografisch opsporen van een borsttumor.

Twee oplossingen om borstletsels te vermijden

Aanraden om te stoppen met sportbeoefening? Uiteraard is daar geen sprake van! Toch zijn er hier twee belangrijke aanbevelingen:

  1. Na elk letsel aan één van de borsten, wordt een echografie stellig aanbevolen.

  2. Draag een aangepaste beha die geen pijn veroorzaakt (pijn komt veel voor, onder andere bij vrouwen met een weelderige boezem) en die de schokken goed opvangt.
    De beha moet voorzien zijn van brede schouderbandjes die niet elastisch zijn, maar wel stevig en dus zonder kant.
    De schouderbandjes mogen elkaar ook niet kruisen in de rug.
    Geef bovendien de voorkeur aan een beha met een goede opvulling.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/07/2012 - 17h51

Dag van de vrouw, de geneeskunde en de sport, maart 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ